menu
e-boekhouden

Thuiswerkende zzp’er mag huurkosten toch aftrekken

Thuiswerkende zzp’er mag huurkosten toch aftrekken

Zzp’ers die vanuit een huurhuis werken zullen blij zijn met de uitspraak van de Hoge Raad deze week. Deze ondernemers mogen namelijk de huurkosten aftrekken van de winst. Volgens de uitspraak is het huurrecht namelijk een vermogensrecht en mag je dat dus tot je ondernemersvermogen rekenen.

Het inrichten van een thuiswerkplek was al deels aftrekbaar maar de huurkosten is veel gedoe over geweest. Thuiswerkende zzp’ers met een koophuis konden dit wel onder bepaalde voorwaarden, maar nu kunnen dus ook huurders de volledige huur aftrekken. Dat is het resultaat van het hoger beroep van een bouwondernemer die zijn huurkosten als aftrekpost wilde opvoeren. Eerder wees het gerechtshof in Den Haag die claim af, maar de Hoge Raad heeft de ondernemer nu toch gelijk geven.

Volgens BNR Radio geldt de uitspraak met terugwerkende kracht, mits het betreffende jaar nog ‘open’ staat. Oftewel, de aanslag moet nog niet geregeld zijn of je moet nog bezwaar kunnen maken tegen de aanslag inkomstenbelasting. Tegenover de huurkosten mogen aftrekken van de winst staat overigens wel een bijtelling voor het priv├ęgebruik van de woning.

Reacties