40% ondernemers bewaart bonnen in een schoenendoos

40% ondernemers bewaart bonnen in een schoenendoos

Ruim de helft van de kleine ondernemers werkt minstens één keer per week zijn of haar administratie bij. Toch bewaart vier op de tien ondernemers bonnetjes in een (schoenen)doos, kastlade of andere plek in huis. Volgens de belastingdienst zijn er betere manieren om de administratie in te richten.

Ondernemers zijn verplicht hun administratie te bewaren. Doordat het bewijslast is voor je boekhouding heeft de belastingdienst er regels voor. Daarnaast heb je met een goede administratie altijd inzicht in de balans van je onderneming.

Meer dan 50% werkt administratie wekelijks bij

Een flitspeiling van de belastingdienst onder 430 kleine ondernemers laat zien dat meer dan de helft van hen minimaal één keer per week de administratie bijwerkt. Ook doet meer dan de helft de administratie in Excel. De belastingdienst adviseert ondernemers online boekhoudsoftware te gebruiken. Dit beveiligt gegevens goed en zorgt ervoor dat de administratie actueel is. Daarnaast is het via deze software mogelijk de btw-aangifte in te dienen.

Sommige gegevens in je administratie moet je 10 jaar bewaren.

Acht op de tien ondernemers weten hoe lang de administratie bewaard moet blijven. De kasadministratie, contracten, in- en uitgaande facturen en agenda-afspraken moeten zeven jaar bewaard worden. Btw-gegevens, het éénloketsysteem en de Unieregeling moeten juist tien jaar bewaard blijven.

Back-up administratie nodig

Een meerderheid van de ondernemers (64,7 procent) maakt regelmatig een back-up van de administratie. In geval van diefstal of brand moet een ondernemer alsnog de administratie van de laatste zeven jaar kunnen laten zien. Door de boekhouding op een externe harde schijf of in de cloud op te slaan heb je je administratie altijd bij de hand.

‘Je moet altijd de administratie van de laatste 7 jaar kunnen voorleggen.’

Ook adviseert de belastingdienst kleine ondernemers om de zakelijke en privérekening geschreven te houden. “Zo voorkom je vergissingen en gaat de administratie veel sneller. Neem je deel aan de kleineondernemersregeling? Dat is dit al helemaal verstandig, zodat je de omzetgrens van 20.000 euro goed in de gaten kunt houden”, aldus een persbericht.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ondernemen & Internet.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten