355 KvK-inschrijvingen door 10- tot 14-jarigen dit jaar

355 KvK-inschrijvingen door 10- tot 14-jarigen dit jaar

Het aantal kinderen met een eigen bedrijf neemt toe. Dit jaar hebben al 355 kinderen tussen de tien en veertien jaar oud zich ingeschreven bij de KvK. Dit is nu al drie keer zoveel als het aantal inschrijvingen door kinderen in heel 2019.

Dit blijkt uit onderzoek van de NOS. Eerder dit jaar maakte de KvK al bekend dat er begin 2024 meer dan 1,6 miljoen zzp’ers geregistreerd zijn in ons land. Dit is een stijging van 85 procent ten opzichte van 2014. Toen lag het aantal namelijk nog op 875.000 zelfstandigen.

Meeste kind-ondernemers zijn 14 jaar oud

Het aantal bedrijven van jonge ondernemers neemt ook toe. In 2019 lag het aantal kind-ondernemers nog op 112. Dit jaar schreven al 355 kinderen zich in bij de KvK. Onder deze kinderen bevinden zich twaalf tienjarigen. De meesten van de 355 kinderen zijn veertien jaar oud.

Kinderen verkopen kleding, sieraden en make-up online.

De meeste kinderen starten een eigen bedrijf om online te verkopen. Zij verkopen voornamelijk kleding of sieraden en make-up. Ook de verkoop van snoep en andere etenswaren is populair onder deze tieners.

Extra regels

Een eigen bedrijf starten mag iedereen, ongeacht leeftijd. Minderjarigen moeten wel aan extra regels voldoen. Ze hebben bijvoorbeeld toestemming nodig van een ouder of voogd om spullen te kopen voor het bedrijf, een shop te openen of een contract af te sluiten met een betaaldienst.

Aandacht ondernemerschap op scholen

Dat steeds meer kinderen ondernemer worden heeft volgens de KvK te maken met de aandacht voor het zelfstandig ondernemerschap in het onderwijs. Ook de digitale vaardigheid van kinderen en de populariteit van vloggen, bloggen en rolmodellen op sociale media spelen waarschijnlijk een rol.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ondernemen & Internet.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten