menu

Rittenadministratie bij auto van de zaak

Als je een auto hebt die op naam van de zaak staat, dan kom je met het rijden van de haast onvermijdelijke privékilometers soms niet onder de fiscale bijtelling uit. Door een rittenadministratie bij te houden kun je die bijtelling vermijden. Maar hoe hou je die goed bij?
RittenadministratieBijtelling auto van de zaak
Je komt in aanmerking voor de bijtelling, die wordt berekend over de nieuwwaarde van de auto, als je meer dan vijfhonderd kilometer per jaar privé rijdt met een auto van zaak. Ook al is die zaak van jouzelf.

Wil je die bijtelling niet en rij je jaarlijks niet meer dan vijfhonderd kilometer privé dan moet je voor de belastingdienst echter wel een rittenadministratie bijhouden. Elke rit die je rijdt, of het nou zakelijk of privé is, moet daarop verantwoord worden.

Wat moet er in je rittenadministratie
Je rittenadministratie bijhouden is weer een van die klusjes die je als ondernemer misschien wel moet doen, maar die alles behalve leuk zijn. Gelukkig zijn hier ook geautomatiseerde oplossingen voor, zoals black-boxen en GPS-systemen. Maar als ondernemer kun je ook in het geval van rittenadministratie prima met Excel uit de voeten. Wat in ieder geval per rit aan gegevens moet worden bijgehouden voor de rittenadministratie:

  • De datum
  • De beginstand van de kilometerteller
  • De eindstand van de kilometerteller
  • Plaats van vertrek
  • Plaats van bestemming
  • Aard van de rit (privé of zakelijk)
  • Gereden route

Op de website van Microsoft is een Excel-sjabloon te vinden waarmee je gemakkelijk de rittenadministratie bij kan houden. Als je liever zelf niet zo veel tijd wil besteden aan het bijhouden van je rittenadministratie of je maakt veel verschillende soorten ritten, dan kun je ook kiezen voor een software-pakket met blackbox of GPS zoals RitAssist, dat ‘100% voldoet aan de eisen van de Belastingdienst’.