menu
e-boekhouden

Kilometerregistratie

Met een kilometerregistratie kun je bijhouden hoeveel kilometers je rijdt voor de onderneming. Dat kan belangrijk zijn voor je belastingaangifte. Bijvoorbeeld de bijtelling van je auto kan hiervan afhankelijk zijn. Op deze pagina beschreven we waar dit aan moet voldoen en hoe je deze bijhoudt. 

Zoals beschreven in het artikel over rittenregistratie is het van belang om het aantal kilometers gereden in de auto van de zaak goed te administreren. Als je geen bijtelling privé gebruikt wilt betalen moet je kunnen bewijzen dat je minder dan 500 kilometer hebt gereden in een jaar.

Regel je jouw financiële admininstratie, urenregistratie en kilometerregistratie allemaal apart en handmatig? Dan is het nu tijd voor een goed boekhoudprogramma.

Kilometerregistratie

KilometerregistratieNeem de kilometerregistratie serieus! De belastingdienst is scherp aan het controleren of de gegevens kloppen en al veel ondernemers zijn met boetes opgezadeld. Veel grotere boekhoudprogramma’s hebben een kilometeradministratie standaard in hun pakket zitten. Je kan er ook voor kiezen om een zogenaamde Black Box in je auto te zetten die automatisch het aantal gereden kilometers bijhoudt. Je kan ook zelf de registratie bijhouden in een Excel-bestand. Microsoft heeft hiervoor (gratis) sjablonen beschikbaar (hier)

Let er op dat je minimaal de volgende gegevens bijhoudt, dit is wettelijk verplicht!

  • merk, type en kenteken van de auto
  • periode van de terbeschikkingstelling van de auto

en per afzonderlijke rit:

  • de datum
  • de begin- en eindstand van de kilometerteller
  • begin- en eindadres
  • de gereden route als die afwijkt van de gebruikelijke route
  • het karakter van de rit (prive of zakelijk)

Kilometerregistratie online

Naast een Excel-bestand is het ook mogelijk om de registratie van de kilometers online te regen. Populaire software voor de kilometerregistratie is bijvoorbeeld Nedsoft. Het programma houdt automatisch de datum, vertrek- en aankomstadres, reistijd en kilometerstand bij. Je kunt eventueel nog je gereden ritten aanpassen wanneer je bijvoorbeeld je werk en privé wilt splitsen. Overzichten en rapporten kun je delen met de Belastingdienst. Hierdoor beperk je je fiscale bijtelling.