Mensen in loondienst zien zzp-schap niet zitten

Mensen in loondienst zien zzp-schap niet zitten

We hebben een boel tevreden zzp’ers onder onze lezers, maar dit bestaan is niet voor iedereen even interessant. Zo ziet een overgrote deel van de mensen in loondienst een overstap naar het zijn van een zelfstandige zonder personeel niet zitten. En dat terwijl werkgevers juist inzetten op een flexibele arbeidsrelatie.

Uit onderzoek van RAET onder meer dan 1100 werknemers, 500 HR-managers en 100 bestuurders uit verschillende sectoren blijkt dat de meeste medewerkers niet als zzp’er aan de slag willen gaan. Slechts 3 procent is van plan ooit voor zichzelf te beginnen. Belangrijkste redenen om het niet te willen, zijn financiële onzekerheid (54%) en risico’s bij arbeidsongeschiktheid (45%).

Ondanks dat veel mensen in loondienst terughoudend zijn, neemt het aandeel en de behoefte aan zelfstandigen alleen maar toe. Een op de drie HR-managers in ons land verwacht dit jaar minder mensen in loondienst te hebben. Vooral in non-profitsectoren als de zorg en de overheid komt de focus te liggen op een daling van het aantal vaste medewerkers. Het aantal flexibele arbeidsrelaties stijgt volgens bijna vier op de tien HR-managers in verhouding naar verwachting wel en dan met name in de zakelijke markt.

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter Ondernemen & Internet. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten