menu
e-boekhouden

Je onderneming op vakantie

Juli en prachtig weer brengen de vakantiekriebels weer op hol. Met het internet en telefoon kun je ook best even weg, zelfs als freelancer. Maar hoe zorg je nu dat die mobiele telefoon, internet en de onderneming niet je hele vakantie in beslag nemen?

Alhoewel je vaak best even er tussen uit kunt is het een raar idee om onbereikbaar te zijn. Je hebt het hele jaar hard gewerkt om altijd en overal snel te schakelen en nu opeens moet twee weken de stekker eruit? Natuurlijk niet. Als freelancer is het totaal geen probleem als je op vakantie even je e-mail en telefoon in de gaten wilt houden. De meeste vakantiebestemmingen hebben draadloos internet en de mobiele telefoon werkt ook in het buitenland nog prima.

Dat je bereikbaar wilt zijn, is niets verkeerds mee. Maar houd het wel in de gaten. Voor je het weet is je vakantie weer voorbij en ben je nog niet ontspannen. Zeven tips om toch te zorgen dat de vakantie ook echt een vakantie voor je is.

1. Rond je werk ruim van te voren af
Als je tot de laatste dag voor de vakantie nog hard opdrachten aan het doen bent zul je niet lekker ontspannen op vakantie gaan. Deadlines zijn zelden hard. Er komt geregeld nog feedback of evaluatie na. Probeer enkele dagen voor je vakantie al je werk af te hebben zodat je de laatste dagen je e-mail kunt opruimen, bureau leeg kunt maken, bureaublad en computer kunt opschonen en je backups kunt regelen. Met een leeg bureau en e-mail box weet je zeker dat je op vakantie enkel op nieuwe mailtjes hoeft te reageren.

2. Bepaal vooraf wat je wilt doen
Door vooraf duidelijk te hebben dat je wel voor die ene klant even een uurtje in wilt plannen, en dat je urgente e-mail of telefoontjes wilt behandelen kun je duidelijk op vakantie per geval bepalen of je er tijd voor wilt inplannen. Ga niet met alles aan de gang maar stel duidelijke grenzen.

3. Zet tijdslimieten
Plan je werk schematisch in. Op vakantie is het smorgens vaak nog lekker ontspannen en rommelig. Als je dan even de laptop pakt en je e-mail doorneemt kun je smiddags als de zon schijnt of als je erop uit bent je werk beter loslaten. Door duidelijk te bepalen wanneer en hoelang je jezelf bezig wilt houden met werk houd je tijd over voor vakantie.

4. Ga naar een internetcafe
Een laptop in de hotelkamer is heerlijk maar daardoor ook zo laagdrempelig. Je zet hem toch snel even aan. Een internetcafe, zeker waar je per tijdseenheid moet betalen zorgt ervoor dat je je aan je schema houd. Maximaal een uurtje smorgens internetten? Met een pay-per-hour kaart van 1 uurtje houd je jezelf eraan! Ook stoor je zo je mede vakantie reizigers niet doordat je de hele tijd er wel bent maar toch afwezig lijkt.

5. Doe vakantiewerk
Dat je het bedrijf niet los kunt laten is, zeker bij zelfstandigen of recente starters, heel normaal. Je partner zal er echt geen moeite mee hebben als jij praat over je werk op vakantie. Maar probeer het wel losser te maken als normaal. In plaats van te stressen over korte termijn werk is een vakantie waarschijnlijk een ideaal moment om even stil te staan bij die lange termijn doelen. Doe je eigenlijk wel wat je leuk vind? Waar wil je ook al heen met je bedrijf? Hoe vind je partner dat het gaat zoals het de laatste tijd gaat? Weet die nog leuke manieren om aan nieuwe klanten te komen? Houd een brainstorm avond over een leuk nieuw initatief of project en bedenk eens of je nog wel op de goede lijn zit. Allemaal prima werkzaamheden waar je geen telefoon, internet of bureau bij nodig hebt. Met je partner en je voeten in het zand kun je nu beter werken dan ooit!

6. Delegeer
Wat je niet zelf MOET doen, hoef je ook niet zelf te doen. Veel ondernemers kunnen maar lastig delegeren. Daarom zijn ze ook ondernemer. Dan gaat het precies hoe zij het willen! Op vakantie werkt dat enkel niet zo goed. Schakel een medewerker of¬†freelancer in die voor jou noodgevallen kan oppikken en doe hetzelfde voor hem. Door een ‘standby’ te hebben tijdens vakantie, ook al heb je deze waarschijnlijk niet nodig, breng je extra rust in je hoofd en heb je weer een extra reden om dat warme contact ook echt warm te houden.

7. Zet je vakantie op nummer een
Een klant moet wel heel fout zijn als ze niet kunnen begrijpen dat jij er ook even tussenuit moet. Zet je vakantie dan ook gewoon op prioriteit een. Als je kunt kiezen tussen vakantie, gezin of werk kies dan nooit voor het laatste. Enkel als jij bijv. eerder wakker bent op vakantie, als je partner lekker staat te koken of een goed boek leest kun jij even wat werk verrichten. Maar probeer vooral de vakantie te gebruiken voor wat het is. Vakantie!

Bovenal…. geniet ervan. Hoe meer uitgerust jij terug komt hoe langer je er weer tegenaan kunt. Ondernemers zijn het meest productief als de geest leeg is, de burnout ver weg is, en de handen RSI-loos zijn. Vergeet dat niet en gebruik die vakantie gewoon waar het voor is. Genieten!

Reacties