Buitenreclame
Genoeg van adverteren op Google en het versturen van nieuwsbrieven? Probeer dan eens via buitenreclame reclame te maken in en om je eigen huis, op je auto of langs de snelweg. Maar informeer wel even bij de gemeente, want buitenreclame is in de meeste gemeentes gebonden aan strenge regels!
Buitenreclame op eigen grond
Wat belet je om reclame te maken met een groot reclamebord van je bedrijf in je eigen voor- of achtertuin? Waarom zou je niet al je ramen volplakken met stickers en posters waarmee je reclame maakt voor je eigen bedrijf? Het klinkt misschien vindingrijk, maar voor buitenreclame, zelfs in en om je eigen huis, gelden strenge regels.
Kijk goed in de Algemene Plaatselijke Verordeningen van je gemeente wat precies wel en niet mag voordat je reclame maakt op eigen grond.
Regels voor buitenreclame verschillen per gemeente
De regels rond buitenreclame zijn per gemeente verschillend. Zo lees je bijvoorbeeld in de APV van gemeente Woerden het volgende over buitenreclame: ‘Het uitgangspunt is dat in gebieden met hoofdzakelijk een woonfunctie geen reclame-uitingen passen. Een beperkte aankondiging voor een bedrijf, beroep of dienst is vergunningsvrij mogelijk. Dit is de mogelijkheid om in een woongebied een reclame-uiting aan te brengen.’
Een paar dagen een papiertje voor je raam is dus geen probleem. Een reclamebord in je tuin is al een ander verhaal en bij een lichtbak is altijd een vergunning nodig. Dit is omdat het licht voor hinder kan zorgen. In een woonwijk vooral, maar bedrijven die aan de rand van een woongebied gelegen zijn moeten ook rekening houden met die omgeving. Als je het allemaal zo goed mogelijk volgens de regels wil doen, kun je dus het beste contact opnemen met je gemeente om te kijken naar de mogelijkheden en restricties van buitenreclame.
Maak eenvoudig offertes met Gripp. Alles in je eigen huisstijl, inclusief digitaal laten tekenen. Automatiseer je klantcontact, projectmanagement en facturatie met de juiste CRM-software.
Buitenreclame maken met je auto langs de weg
Wellicht een andere slimme manier is reclame op je auto plakken en die auto dan zichtbaar langs de snelweg parkeren. Een vorm van buitenreclame die je trouwens ook nog wel eens tegenkomt. Helaas is deze vorm van buitenreclame in de meeste gevallen wettelijk niet toegestaan volgens de regels.
Reclame maken op je auto en deze in een woonwijk parkeren? Het gebeurt veel maar vaak mag het niet!
Nu rijden er wel vaker met reclame-uitingen of bedrijfsnamen bestickerde auto’s rond en die moeten nu eenmaal ook ergens parkeren. Maar in de meeste gemeentes staat in hun Algemene Plaatselijke Verordeningen het volgende onder Artikel 5.1.6, parkeren van reclamevoertuigen: “Het is verboden een voertuig dat is voorzien van een aanduiding van handelsreclame, op de weg te parkeren met het kennelijk doel om daarmee buitenreclame te maken.”
Waarom je dan wel busjes ziet met daarop duidelijk een bedrijfsnaam en misschien ook wel een telefoonnummer of websitenaam? Omdat bij hen het maken van reclame niet voorop staat. Die busjes worden niet primair gebruikt met als doel om daarmee reclame te maken, maar vooral als wat ze zijn: vervoersmiddel.
Buitenreclame vanuit je kantoor langs de weg
Als je wel eens over de snelweg rijdt, of over een klein weggetje midden in de stad dan zie je vaak genoeg reclame-uitingen van bedrijven op gevels, ramen of misschien zelfs daken. Maar die bedrijven hebben daar –als het goed is- een vergunning voor aangevraagd, want zomaar reclame maken vanaf of vanuit je kantoor, terwijl datzelfde kantoor zichtbaar is vanaf de weg, mag namelijk niet. Ook hier zijn duidelijke regels voor buitenreclame vermeld in de APV van je gemeente, en ook deze wisselen per gemeente.
Zo staat er in de APV van gemeente Bronckhorst: “Het is verboden zonder vergunning van het college op of aan een onroerende zaak handelsreclame (buitenreclame red.) te maken of te voeren met behulp van een opschrift, aankondiging of afbeelding in welke vorm dan ook, die vanaf de weg zichtbaar is.” Uitzonderingen hierop zijn uitingen die niet kennelijk gericht zijn op de zichtbaarheid vanaf de weg, uitingen die kleiner zijn dan 0,50m² of uitingen die te maken hebben met in uitvoering zijnde bouwwerken.
Conclusie: regels beperken buitenreclame
Als je als (kleine) ondernemer wel eens iets anders wilt dan advertentieruimte inkopen op websites of zoekmachines, of je hebt genoeg van het uitdelen van flyers of het verspreiden van nieuwsbrieven, dan kun je kijken naar andere manieren om reclame te maken. Hierbij valt te denken aan reclame-uitingen langs de snelweg, in je eigen tuin of op je auto, bedrijfspand of huis geplakt.
Alleen ben je met deze uitingen wel beperkt in je doen en laten; vaak is het afhankelijk van de regels die de gemeente heeft opgesteld in hun Algemene Plaatselijke Verordeningen of je je gewenste reclame met de rest van de wereld mag delen.
Reacties