Bedrijfsmiddelen kopen? Waarom niet tweedehands!

Bedrijfsmiddelen kopen? Waarom niet tweedehands!

Bedrijfsmiddelen tweedehands aanschaffen kan veel geld schelen. Zeker nu de tweedehands markt, dankzij het internet makkelijk toegankelijk is geworden door websites als Markplaats.nl en veilingsites. Tweedehands bedrijfsmiddelen mogen ook ‘gewoon’ afgeschreven worden, dus fiscaal loop je geen voordelen mis.

Reparaties

Een risico met tweedehands producten is dat ze eerder kapot gaan en gerepareerd moeten worden. Als ondernemer heb je het voordeel dat ook deze kosten als aftrekpost opgevoerd mogen worden.

Investeringaftrek

Het maakt niet uit of een bedrijfsmiddel nieuw wordt aangeschaft of tweedehands, je hebt recht op investeringsaftrek (mits je voldoet aan de voorwaarden). Echter, ook tweedehands artikelen hebben een afschrijvingstermijn van 5 jaar, er mag dus per jaar maar 20% van de kosten worden afgeschreven. Dit geldt ook wanneer je denkt dat een bedrijfsmiddel het niet zo lang gaat volhouden. Wanneer een artikel binnen 5 jaar onbruikbaar is, mag het nog niet afgeschreven bedrag in eenmaal worden afgeschreven.

Let er wel op dat bij tweedehands aangeschafte bedrijfsmiddelen geen gebruik gemaakt mag worden van willekeurig afschrijven. Een regeling waarbij bedrijfsmiddelen versneld volledig mogen worden afgeschreven. Deze regeling is er echter genomen tijdens de economische crisis met als doel dat ondernemers blijven investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen, om zo de economie te stimuleren.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten