Webwinkel openen

Het succesnummer van deze zomer! Het openen van een webwinkel! Wie wil het niet. Ondernemen op het internet was nog nooit zo makkelijk. Met gratis webwinkel software dat iedereen overal kan downloaden is het openen van een eigen zaak nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Online zijn er fantastische webwinkelsoftware pakketten verkrijgbaar zoals osCommerce of Virtuemart. Daarmee kun je, als je de websites van beide software pakketten moet geloven, kostenloos (niet onbelangrijk) een professionele webwinkel openen.

Professioneel!
De webwinkels zijn (en niet enkel bij deze twee pakketten maar ook bij de concurrentie software pakketten) voorzien van alle gemakken. Plaatjes van de produkten, online beheren van de prijzen, mooie omschrijvingen en interessante extra toevoegingen als een pagina voor aanbiedingen etc. Super!

Kostenloos!
De software kun je zo downloaden vanaf de website. Je bent tot niets verplicht. Het is open source. Wat ongeveer wil zeggen dan dat de code door iedereen mag worden gebruikt en door niemand mag worden verkocht.

De uitkomst?
Uitkomst? Het lijkt zo. Persoonlijk ben ik er toch voorzichtig mee voor ik mensen ga aanraden om hiermee een webwinkel te openen. De problemen beginnen namelijk direct bij de start. Om beide pakketten op een webhosting pakket te installeren zijn er nogal wat eisen. Zo moet PHP en mySQL geinstalleerd zijn (lang niet overal het geval) maar ook zijn instellingen belangrijk. osCommerce bijvoorbeeld wil “register_long_arrays” aan hebben staan. Wat dat betekent? De handleiding begint al lekker met dat ik het mapje installation moet hebben maar ik zie enkel een mapje catalog. Dan het wereldwijde web maar gebruiken voor hulp. Google er maar eens naar en je komt op gigantische IT verhalen uit. Voor de leek niet te begrijpen. Ligt het aan osCommerce? Welnee het is overal hetzelfde. Virtuemart heeft Joomla! nodig. Een compleet content management systeem. Alsof het niets is!

Het installeren is nog maar het begin. Zodra osCommerce is geinstalleerd begint de ellende pas echt. Het pakket is van zo veel toepassingen voorzien dat voor de leek er geen overzicht meer is. Tja.. Je kunt je produkt online zetten. Maar eronder staat een grote banner met reclame voor gratis winkels. Hoe krijg je die in hemelsnaam weg? En waar kun je netjes je bedrijfsgegevens zoals je logo bovenaan je website krijgen? Zaken die toch wel direct gebeuren moeten. Google eens voor de grap naar osCommerce webdesign. Opeens kom je allerlei (Sorry ik ben hier ook schuldig aan met mijn website www.zietuwel.nl) webdesigners tegen welke webwinkels tegen duizenden euros verkopen? Met osCommerce? Maarruuhh… was dat niet “kostenloos”?

Kostenloos?
Dan komen we bij het addertje onder het gras. Wij webdesigners moeten ook ons geld verdienen. De software is gratis en mogen we niet eens verkopen. Maar uiteindelijk de software op maat maken kost vele uren. Die uren mogen we wel verkopen. Tegen verschillende uurtarieven maar schrik niet als je ergens 70 euro exclusief BTW tegenkomt.

In de praktijk is een osCommerce winkel hiermee zeker niet de goedkoopste. Vaak zelfs duurder dan een webwinkel vanaf  “de scratch” waar ontwerpers hun eigen code mogen gebruiken en niet alle poespas hoeven te installeren die niet nodig is. Zijn aanbiedingen, chatroom, poll, nieuwsbrief, voorraadbeheer, klantenkorting, verzendmethoden en credit card acceptaties eigenlijk wel allemaal nodig? Kan een of twee minder niet ook al acceptabel zijn?

Uitkomst?
Een echte uitkomst weet ik niet. Ik moet bekennen dat mensen die een professionele webwinkel willen openen, regelmatig van mij een osCommerce of Virtuemart webwinkel krijgen. Als dat nodig is. Als ik denk dat ze daarmee overweg kunnen. Qua tarief maakt het meestal weinig uit dus wat de uitkomst is hangt helemaal af van de wensen.

Ik raad in ieder geval iedereen aan die een webwinkel gaat openen aan om niet te denken dat gratis het makkelijkste is! osCommerce en Virtuemart zijn groot en professioneel. PHP kennis en zeer veel engelengeduld zijn een vereiste. Soms is het kopen en uitgeven van 2000 euro het gewoon waard. Hoe gek het ook mag klinken.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten