e-boekhouden

Beren op de weg

In de bossen zijn ze volgens natuurliefhebbers amper meer aanwezig maar op mijn pad zie ik ze nog regelmatig. Op mijn levensweg van starter naar succesvol trots ondernemer zijn er heel wat beren. Blokkades waar ik voor mijn gevoel maar niet voorbij kom.

De meeste beren zijn niet gevaarlijk zeggen ze. Zolang je ze met rust laat doen ze je niets, zeggen ze. Uit eigen ervaring weet ik één ding: dat je die beer op je pad juist moet aanpakken. Als je hem daar laat zitten ga je straks in november wederom voor niets naar de KVK startersdagen. Voor niets naar die mogelijke nieuwe klant. Of wat jouw beer op je pad momenteel ook zijn mag. Slapende beren zijn het gevaarlijkst van allemaal.

Mijn advies: laat die beren daar geen broodjes smeren. Ga de strijd aan met de beren. Maar hoe doe je dit nu eigenlijk?

Oplossingen bij confrontaties met beren die volgens mij succesvol kunnen zijn:

1. Voorkomen is beter dan genezen
Jaja. Het is wat suf! Maar wel waar. Als je gaat ondernemen en dus de wildernis van het zelfstandige leven betreedt kun je de beren die je tegenkomt natuurlijk tegen die tijd wel een keer bevechten. Maar je bent niet de eerste die deze jungle ingaat. Er zijn veel manieren waarop je vooraf al jezelf kunt wapenen, of zelfs kunt voorkomen dat je beren tegenkomt. Informeer vooraf goed naar mogelijkheden, verzekeringen, valkuilen en andere zaken waar andere ondernemers tegenaan liepen. Je zult zien dat je het overgrote deel van hun beren dan nooit meer tegenkomt.

2. Blijf kalm
Alle maatregelen getroffen en opeens toch oog-in-oog met een bruine beer? Raak nooit in paniek! Ren er niet blind voor weg. De beer zou wel eens sneller dan jou kunnen zijn. Houd een ding in gedachten. Met je hoofd, ben jij sterker dan die beer. Jouw hersenen zijn je unieke wapen tegen een beest. Overweeg dan ook al je opties en gebruik je gezonde verstand bij het aanpakken van beren. Denk goed na en maak nooit overhaaste beslissingen. Staat er een beer op je pad? Slaap er desnoods een nachtje over.

3. Zoek hulp
Een-op-een is een beer mogelijk sterker dan jij. Vanuit het niets hard beginnen met vechten, raad ik niemand aan. Door over je probleem te praten krijg je adviezen en in de meeste gevallen door erover te praten los je zelf halverwege je verhaal je probleem al op. Ga dan ook regelmatig eens om tafel zitten. Het liefst natuurlijk lekker in een restaurant, met een goede kennis. Als zelfstandige kan het bonnetje afgetrokken worden van de belasting als je het maar grotendeels over je werk hebt. Een goed klankbord waarmee je regelmatig even gaat sparren lost de meerderheid van de beren op je weg voor je op.

4. Gebruik omgeving en techniek
Ook al lijkt ie nog zo groot, sterk, krachtig en bruut, meer dan wat je ziet is het niet. Is er geen hulp en ben jij maar alleen? Je voelt je klein zwak en hulpeloos? Houd moed, er is nog niets verloren. De kracht van de mens ligt hem in het gebruiken van de omgeving. In de prehistorie vochten we al tegen dieren met speren en stenen en de tijd heeft niet stil gestaan. Met alle mogelijkheden van techniek is er vast een manier waarop jij in je eentje een grote beer aan kan.

5. Tem een draak
Zijn de overige tips wat te kalm en klein? Wil je niet wat zelfstandig rondstappen in het grote bos, maar eigenlijk gelijk het hele bos tegelijk aan? Als je alles groots aanpakt, er direct een multinational met vele medewerkers van maakt en gelijk je bedrijf op de kaart wilt zetten zul je vele beren tegelijk tegenkomen. Eén oplossing is in het verleden en in alle sprookjes tot nu toe het meest effectief geweest: beren zijn altijd bang voor draken. Betreed de Dragon’s Den, tem de draken en zet ze in tegen elke beer die je tegenkomt. Een draak is sterker dan honderd beren.

Eén probleem. Hoe tem je nou eigenlijk een draak?

Gerelateerde berichten