e-boekhouden

52% aspirant-ondernemers wil starten als parttimer

52% aspirant-ondernemers wil starten als parttimer

Meer dan de helft van de mensen die serieuze plannen hebben om te gaan ondernemen willen dit als parttimer doen. Een derde van hen streeft daarna wel naar het fulltime ondernemerschap. Men wil vooral parttime starten om zo hun baan en bijbehorende financiƫle zekerheid te behouden.

Dit blijkt uit ‘Ondernemerschap: een persoonlijke keuze’, een onderzoek [pdf] naar de kenmerken en behoeften van aspirant-ondernemers uitgevoerd door de Kamer van Koophandel en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Starten als parttimer

Hieruit komt naar voren dat veel aanstaande ondernemers niet per se denken aan het klassieke beeld van de fulltime starter, maar dat ze veel liever parttime ondernemen. Ze zien het ondernemerschap als een levensstijl. Aspirant-ondernemers willen deze manier van leven (en uiteraard werken) vooral najagen vanwege het eigen baas zijn (47,5%), de persoonlijke uitdaging (45%) en om van hun hobby hun werkte kunnen maken (42,5%).

Parttime ondernemerschapVan de aspirant-ondernemers die meededen aan het onderzoek, had bijna veertig procent al eens een onderneming gehad. Onder de latende ondernemers, mensen die er nog van dromen om ondernemer te worden, was dit percentage met 17% beduidend lager. De aspirant-ondernemers hadden ook veel vaker in hun directe omgeving ondernemers en praten ze ook vaker met hun vrienden over het ondernemen.

Waarom ondernemer worden?

Gerelateerde berichten