menu

Plan de crisis in

Ik laat mij toch weer verleiden een berichtje te schrijven over de crisis. Ik word er soms nogal gek van. Het lijkt wel of we met zijn allen besluiten dat een situatie die van nature misschien een half jaar had geduurd, twee jaar moet duren.

Het centraal planbureau kopte in maart dat we heel 2009 3.5% missen en in 2010 0,25% in economie krimpen. Het CBS of andere planbureaus als MKB-Nederland of VNO-NCW komen met vergelijkbare cijfers. Interessant om te weten maar wat moet ik van al deze plannen nu werkelijk geloven? Kwamen deze planbureaus in juli vorig jaar soms ook al met de crisis? In hoeverre valt een crisis zoals waar we nu in zitten werkelijk te plannen?

Persoonlijk zie ik dat banken de concurrentie wat uit de hand hebben laten lopen. Ze hebben risico’s genomen met financiĆ«le produkten en dat ging in september mis. In eerste instantie in Amerika met de huizenmarkt. Opeens kwamen stabiele organisaties als grote banken in de problemen en werd elk financieel produkt met een risico opeens een half crimineel produkt. Gevolg is verlies van vertrouwen en een domino effect. Met name op de beurs en dus in beursgenoteerde of beursafhankelijke bedrijven. Zoals pensioenfondsen.

Allemaal goed uit te leggen. Maar wat mij niet uit te leggen is, is waarom dit dan tot precies einde 2010 duurt. Want wat ik zie is dat de woningmarkt cijfers in Amerika aantrekken. Dat de beurs met vallen en opstaan laat zien er weer zin in te hebben. Fondsen rijzen nog niet echt, maar de handel komt wel weer wat op gang. Hier en daar worden zo nu en dan interessante winsten geboekt. Waarom zou dit niet gewoon een eerste herstel kunnen betekenen?

Als overheid zou ik dan ook geen plan tot 2010 maken maar het huidige puin simpelweg opruimen. Het idee van Geert Wilders om simpelweg consumenten 400 euro te geven om direct uit te geven, of het 3x zo snel uitbetalen van facturen gestuurd aan de overheid, of overheidsuitgaven zoals wegenbouw of gemeente opknap projecten moeten gewoon in turbo snelheid worden uitgevoerd. Nu actie ondernemen want wie weet hoe 2010 eruit ziet?

Moeten wij als kleine ondernemers nu werkelijk wachten tot eind 2010 tot we weer gaan investeren en vertrouwen krijgen? Of kunnen wij ons eigen plan trekken? Want voor de grote beursgenoteerde bedrijven zal er een behoorlijke ader gesprongen zijn. Maar kleine bedrijven die zich richten op de nog altijd rijke consumenten die nog weinig voelen van de crisis is er nog genoeg geld te verdienen. De webwinkel vakdagen waren een enorm succes, de Bijenkorf marathonweken en doldwaze dagen worden naar verwachting een enorm succes, de kerst en paasuitgaven van consumenten, en het optimisme vanwege steeds meer zomers weer zorgen dat consumenten weer zin krijgen om te winkelen en dat er echt wel geld te verdienen valt.

Reacties