menu

Ondernemers moeten meer samen beveiligen

Als ondernemer moet je natuurlijk je zaak beveiligen. Maar vaak schiet het er bij sommigen wel eens bij in, omdat er geen geld voor is, ze er geen verstand van hebben of gewoon omdat ze er het nut niet van inzien. En dat is jammer, want als je met andere ondernemers het bedrijfspand beveiligt deel je niet alleen de kosten, maar krijgen criminelen ook minder vrij spel.

Uit de Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas blijkt dat twee op de drie ondernemers (63 procent) de veiligheid van hun bedrijfspand individueel draagt. Iets meer dan de helft geeft ook aan in de toekomst niet van plan te zijn om op dit vlak samen te werken met bedrijven uit de buurt.

Het kan lonen om collectief te beveiligen
Maar volgens Securitas kan het juist met name op bedrijventerreinen lonend zijn om de beveiliging met meerderen aan te pakken. “Wanneer op borden aan het begin van een industrieterrein staat dat bedrijven gezamenlijk aan de veiligheid werken, laat je zien dat je de zaken goed geregeld hebt. Dit kan afschrikken en zo een preventief effect hebben”, zo geeft Bert den Hartog van het beveiligingsbedrijf als voorbeeld. “Daarbij is je slagkracht groter: je kunt bijvoorbeeld samen een groter gebied overzien, terwijl je de kosten daarvoor zelfstandig niet had kunnen dragen.”

Uit het onderzoek komt naar voren dat een kwart van de ondernemers structureel met collega-ondernemers samenwerkt om de veiligheid van het bedrijf te organiseren en dat 12 procent dit alleen bij speciale gelegenheden doet. Redenen om de handen ineen te slaan hebben vooral te maken met het delen van de kosten (28 procent), hun slagkracht vergroten (eveneens 28 procent) en omdat het een veiliger gevoel geeft (19 procent). Redenen voor ondernemers die niet samenwerken waren vooral dat het niet mogelijk is of dat ze er de voordelen niet van inzien.

Reacties