menu

Ondernemers meer vertrouwen in de industrie

Ondernemers hebben steeds meer vertrouwen in de Nederlandse industrie. Sterker nog, het vertrouwen is deze maand gestegen naar het hoogste niveau in vier jaar tijd. De index steeg in mei naar 4,1, waar dat in april nog 3,3 was. Het toegenomen vertrouwen komt volgens het CBS vooral doordat ondernemers positiever zijn over hun orderportefeuille.

Het vertrouwen van industriƫle producenten ligt met 4,1 nu ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,4), zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten. In januari 2008, net voor de crisis, was het vertrouwen echter nog een stuk hoger, toen werd een piek van 9,4 behaald. Iets meer dan een jaar later werd echter ook het dieptepunt bereikt, toen het vertrouwen daalde tot -23,5.

De goede score in mei zou mede zijn ontstaan doordat ondernemers in die maand aanzienlijk positiever waren over hun orderportefeuille. Ook waren ze iets positiever over de productie in de komende drie maanden. Niet alles was even positief; ondernemers waren in mei minder te spreken over hun voorraden gereed product, zo deelt het CBS mee.

Ondernemers in Nederland zijn nu al zes kwartalen op rij optimistisch gestemd.

Reacties