menu

ZZPers relatief positief

Regelmatig krijgen wij de resultaten van de ZZP crisisindex van FNV Zelfstandigen. Deze crisisindex werd eind juni gelanceerd en meet maandelijks of en hoe hard zzp’ers getroffen worden door de economische crisis. Zzp’ers zijn op het moment redelijk positief over hun vooruitzichten, zo blijkt uit de laatste peilingen.

De markt voor zzp’ers wordt stabieler; na een scherpe daling in de zomer zijn er weinig grote verschillen te zien tussen september en oktober. Opvallend is wel dat zelfstandigen in oktober minder vertrouwen hebben in de markt en hun eigen bedrijf. Zzp’ers zijn daarentegen wel tevreden over hun inkomen en hun omzet.

Het vertrouwen daalt de laatste maanden met name sterk in de ICT sector. FNV Zelfstandigen denk dat dit vooral te maken heeft met een dalende omzet vanaf de zomer. De zzp’ers in de zorg hebben deze maand weer wat vertrouwen gekregen, deze groep is dan ook het meest optimistisch in vergelijking met andere sectoren. Hoewel de bouwsector hard getroffen is door de crisis, is het vertrouwen van deze branch in oktober iets gestegen in vergelijking met september.

Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen: “De ZZP crisisindex geeft duidelijk aan dat zzp’ers over het algemeen nog steeds redelijk positief zijn over de kansen voor hun eigen bedrijf. Hoewel de omzet over het gemiddelde niet daalt, merken we dat zzp’ers soms extreem lage waarden invullen. Dit geeft aan dat zelfstandigen de crisis nog steeds voelen en dat er duidelijke verschillen zijn tussen de verschillende sectoren.”

bron: FNV ZZP crisisindex

Reacties