menu
e-boekhouden

ZZPers krijgen te veel belastingvoordeel

Als het aan Coen Teulings, oud-directeur van het Centraal Planbureau ligt, krijgen zelfstandigen momenteel te veel belastingvoordeel. En dat loopt volgens hem op den duur verkeerd af, omdat er straks te weinig mensen zijn die de belastingen dragen.

Tegenover het Financieel Dagblad vertelt hij dat volgens hem de kritische grens nu bijna is bereikt. Het pensioenstelsel en andere zaken staan steeds meer onder druk en dat komt volgens Teuling onder meer omdat mensen zelfstandig zijn. “Vanwege het fiscale voordeel dat zelfstandigen hebben, is het aantrekkelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan”, zo zegt hij. “Maar het gevolg is dat veel mensen geen pensioen opbouwen en vroeg of laat komt boontje dan om zijn loontje. Wat moet je met grote groepen mensen die geen pensioen hebben? Over 20 jaar wordt dat een heel groot probleem.”

Doordat er steeds meer zelfstandigen zijn, ontstaat er volgens de oud-directeur van het CPB ‘uitholling van het werknemerschap’. En dat heeft weer gevolgen voor de maatschappij. De belastingen worden door een steeds kleinere groep gedragen en daarom pleit hij er dan ook voor dat de ongelijke fiscale behandeling van zelfstandigen en werknemers wordt ingeperkt.

Starterssubsidie voor werkzoekenden
Het afschaffen van de belastingvoordelen die zelfstandigen nu hebben is politiek gezien misschien moeilijk voor elkaar te boksen en dus zou een optie kunnen zijn om niet zelfstandigen die voordelen af te pakken, maar om werknemers een gelijksoortig fiscaal voordeel te geven. Gedacht zou bijvoorbeeld kunnen worden aan belastingvoordeel voor werkzoekenden, dat fungeert als een soort starterssubsidie. In plaats van dat mensen een WW-uitkering krijgen en daarbij niks mogen doen tot ze weer een baan hebben, krijgen ze steun om als zelfstandige te beginnen. Maar ja, dan krijg je dus nog steeds meer zelfstandigen…

Update:
Zojuist werd ook bekend dat zzp’ers hun pensioen niet meer hoeven ‘op te eten’ als ze in de bijstand komen. Een wet die dat regelt is zojuist aangenomen in de Tweede Kamer en zal op 1 januari 2016 in werking treden.

Reacties