e-boekhouden

Zzp’er en het coronavirus: wat kun je doen?

Zzp’er en het coronavirus: wat kun je doen?

Zzp’ers in Nederland hoeven geen extra financiële steun vanuit de overheid te verwachten, nu ons land wordt getroffen door het coronavirus. Wel zijn er een aantal zaken waar zzp’ers (in sommige gevallen) gebruik van kunnen maken.

Minister Wiebes van Economische Zaken kreeg heel wat boze zzp’ers op zijn dak, toen hij zei dat zzp’ers die nu een teruggang in inkomsten verwachten ‘daar een beetje zelf voor hebben gekozen’. “Ze hebben zelf gezegd dat ze geen dienstverband willen, ze hebben zelf bewust dat risico genomen.”

Extra financiële steun komt er dus niet. Maar wat dan wel?

Uitstel van belasting betalen

Ten eerste mogen door het coronavirus alle ondernemers, dus ook zelfstandigen zonder personeel, het betalen van hun belastingen uitstellen. Ook is er het Besluit bijstandverlening zelfstandigen, een regeling voor zelfstandigen die in de financiële problemen komen. Zzp’ers die aan de voorwaarden voldoen kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente waar ze staan ingeschreven.

De Bbz is een regeling voor zzp’ers die in financiële problemen komen.

Mogelijk regelingen aanpassen en opschalen

Ondanks dat zzp’ers volgens Wiebes zelf voor hun bestaan hebben gekozen, kijkt het kabinet wel of er nog extra middelen nodig zijn. Tegenover televisieprogramma WNL op Zondag zei hij: “We kijken wat er nog kan. We staan niet stil. We zijn bereid regelingen aan te passen en op te schalen.”

Petitie om zzp’er te steunen

Zo ligt er onder meer het plan om de culturele sector te steunen, aangezien in deze industrie bijna zes op de tien mensen zzp’er is. Veel zzp’ers lijken echter niet heel tevreden met de huidige maatregelen. Zo gaat er momenteel een petitie rond waarbij wordt opgeroepen aan de overheid om ook zzp’ers financiële steun te verlenen zodat ze er weer bovenop komen. Op het moment van schrijven is de petitie door meer dan 85.000 mensen ondertekend.

Gerelateerde berichten