menu
e-boekhouden

Zelfstandige zonder personeel

Zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is geen rechtsvorm: het geeft aan dat iemand zelfstandig opdrachten doet voor bedrijven. Een zzp’er moet dus ook nog voor een rechtsvorm kiezen: dit kan zowel een eenmanszaak als een BV zijn.

Verschil tussen zzp en eenmanszaak

zelfstandige zonder personeelZoals vermeld is eenmanszaak een rechtsvorm, en zzp niet. Bij een eenmanszaak kan personeel in dienst zijn, terwijl een zzp’er in zijn eentje werkt. Als zzp’er moet je een rechtsvorm kiezen en je inschrijven bij de KvK. Als je de Belastingdienst je kenmerkt als ondernemer, heb je recht op allerlei aftrekposten voor ondernemers.

VAR-verklaring afgeschaft

Voorheen kon het belangrijk zijn voor een zelfstandig ondernemer om een VAR-verklaring aan te vragen. Daarmee werd de aard van de arbeidsrelatie tussen jou en je opdrachtgever vastgelegd, zodat geen van beide partijen voor onverwachte financiële verplichtingen komt te staan. Bijvoorbeeld als blijkt dat de Belastingdienst je niet als ondernemer ziet, maar als werknemer in verkapt dienstverband. Dan moet de opdrachtgever alsnog de werkgeverspremies betalen voor jouw diensten. Deze verklaring is afgeschaft.

Spelling zzp’er

ZZP-er of ZZP’er of zzp’er of zzp-er? De juiste spelling is zzp’er. Het gaat hier namelijk om een afgeleide van een afkorting. Die afkorting wordt in tegenstelling tot bijvoorbeeld o.l.v. (onder leiding van) als term uitgesproken, terwijl niemand zegt ‘oo-el-vee’. Geen puntjes, kleine letters en een apostrof dus.