menu
e-boekhouden

Zwangerschap als ondernemersrisico

Als je vrouwelijke ondernemers zwanger willen worden, dan bestaat er grote ongelijkheid ten opzichte van mannen en ook ten opzichte van vrouwelijke werknemers, die wel een publieke regeling voor zwangerschapsverlof hebben. Zelfstandige vrouwelijke ondernemers die zwanger zijn of zwanger willen worden, zijn voor een betaald zwangerschapsverlof volledig aangewezen op de particuliere verzekeraars. Verzekeraars staan op het standpunt dat zwangerschap geen ziekte is.

Er zijn verzekeraars die toch uitkeren bij zwangerschap, de arbeidsongeschiktheidsverzekering, die je via FNV Zelfstandige Bondgenoten bij Zilveren Kruis Achmea af kunt sluiten, doet dat. Er zijn ook verzekeraars die een wachttijd hanteren en bijvoorbeeld de eerste twee jaar niet uitkeren bij zwangerschap. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken gaat snel uitzoeken of hij zwangerschapsverlof kan regelen voor zelfstandig onderneemsters.

Hij heeft dit op 8 maart toegezegd aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Samen met een delegatie zwangere onderneemsters overhandigde zij hem drieduizend steunbeteugingen aan de petitie: zwangerschapsverlof nu!

Dit is natuurlijk goed nieuws voor alle (startende) vrouwelijke ondernemers met een kinderwens. Maar het kan best zijn dat een zwangerschapsuitkering voor vrouwelijke ondernemers nog even op zich laat wachten. Als je echt ondernemer bent en je wil zwanger worden, dan laat je je natuurlijk niet uit het veld slaan door een ontbrekende uitkering. Denk in oplossingen!

Ik ben zelf moeder van een dochter van ruim 2,5 en heb destijds gedurende de zwangerschap geld opzij gezet om het voor de bevalling wat rustiger aan te kunnen doen en na de bevalling 10 weken verlof te kunnen hebben. Maar het bloed stroomt waar het niet gaan kan, want na 3 dagen was ik alweer mijn mail aan het checken en in de uurtjes dat de baby sliep zat ik lekker te werken achter de computer!

groeten van Karlijn!

Reacties