menu
e-boekhouden

Zomerse werkoutfit

Buiten is het al 21 graden en met een heerlijk weekend waarin je enkel een bikini aangehad hebt sta je nu om half 9 in de ochtend voor de kast om te kijken wat je vandaag naar je werk aan zal trekken. Je hebt die middag een afspraak. Wat trek je aan?

Kleding is elke zomer weer een heerlijk discussiepunt in het bedrijfsleven. Het gezeur van wel of niet een lange broek voor postbodes of wel of geen stropdas in het hogere management heeft op dagen als deze weer zijn hoogtepunt. Hoe moeten wij in kleine bedrijven hier nu mee omgaan? Kledingvoorschriften hebben ondernemers van kleinere bedrijven tot 10 medewerkers, liever niet. Maar ongeschreven zijn ze er vaak wel.

Regels komen het sterkste tot uiting als er ook klanten op de afdeling kunnen verschijnen. Dan moet het wat representatief zijn. Een bloesje met korte mouwen kan meestal prima en als jij in jouw bedrijf niet te moeilijk doet kan een zomerse lange broek ook meestal prima. Slippers zijn wat twijfelachtiger. Persoonlijk vind ik dat ze best kunnen maar er zijn ondernemers die er minder over te spreken zijn.

Ik ben van mening dat de belangrijkste regel is dat je collega’s zich er niet aan mogen storen. ‘Don’t flash your flesh.’ Is een bekende regel. Houd het wel acceptabel. Blote benen kan meestal prima, een decolleté is een beetje bedrijfsafhankelijk maar een blote buik is meestal not done. Als je twijfelt over wat wel en niet kan, blijf dan maar gewoon in de veilige zone.

Het ligt er ook nog wel een beetje aan hoe je het presenteert. Slippers zijn hip! Een goedkoop shirtje met ordinaire slogan niet. Ook al heeft jouw bedrijf geen kledingregels en vind je het allemaal maar onzin dan nog kun je in ieder geval zorgen dat je bedrijf en dus de mensen die er werken er verzorgd uitzien. Ook al is het een losjes bloesje met een korte broek; zorg wel dat ze er schoon, fris en verzorgd zijn.

Dan de wereldkampioenschappen. Het lijkt wel of alles van de Nederlandse ondernemers mag. Een oranje shirtje tijdens de wedstrijden van het Nederlands Elftal is geen enkel probleem. Vlaggetjes op je wangen en een jute oranje zak kunnen ook best. Heb je een afspraak met een klant dan moet je het misschien even uitleggen maar in Nederland is alles geoorloofd zolang het Nederlands Elftal in de race is. Terecht!

Een laatste aandachtspunt is dat je jouw werkplek niet moet vergeten. Het kan buiten 30 graden zijn maar als je 3 afspraken bij klanten hebt die allemaal gewoon airconditioning hebben op kantoor, en als je in je auto ook de airco hard aan zult zetten kun je beter wel een lange broek aantrekken en naar afspraken toch een jasje of colbertje meenemen.

Een voordeel. Als je zelf de eigenaar bent van je eigen bedrijf heb je het tenminste zelf voor het zeggen. Vind je bovenstaande allemaal onzin en wil jij lekker in je Speedo op je werk zitten? Is het bedrijf van jou en ben je er niet direct andere bedrijven mee tot last? Een van de heerlijke dingen van het ondernemerschap. Je mag het zelf bepalen!

 

Reacties