menu

Zie de Kamer van Koophandel als Zwitserland

….Onpartijdig dus. Als startersadviseur spreek ik, logischerwijs, veel ondernemers in spé. Deze zijn soms ook het loket van de Kamer van Koophandel gepasseerd. Vaak omwille van de verplichte inschrijving welke binnenkort verruimt wordt.

De handelswet wordt binnenkort de nieuwe handelswet zodat ook meer vrije beroepers zich in te dienen te schrijven. Kortom, de loop naar de centraal gelegen handelsinschrijfpunten zal toenemen. Dit brengt me eigenlijk op de vraag naar de meerwaarde van de Kamer van Koophandel vandaag de dag.

Is er in een bedrijfsleven waarin de automatiseringslag een nieuwe generatie induikt nog ruimte voor een instantie welke ‘core-business’ het verzamelen en registeren van bedrijfsgegevens is? Nee, die is er simpelweg niet. Hiervan is elke kamer van koophandel binnen de landelijke stichting zich bewust.

Dus, verruiming van dienstverlening, een meer betrokken en meer pro-actieve houding naar de (veelal startende) ondernemer is het resultaat. Deze ontwikkeling kan ik niet hard genoeg toejuichen…immers, de vragen welke vanuit deze starter komen worden als eerste door de kamers gehoord. Alleen ik moet daar toch een kritische kantekening bij plaatsen….een instelling als de KvK kan en mag niet adviseren (ontlok dit dan als ondernemer ook niet).

Ondanks dat de reclame (de inmiddels befaamde “weet je wat jij eens zou moeten doen….”) anders doet vermoeden, is de rol van de Kvk een doorverwijzende. Doorverwijzend naar de specialist die u van maatwerk wil en kan voorzien. Kortom, ondernemen betekent investeringen, ook in passend advies…laat u dus goed doorverwijzen!

Reacties