menu

Zet je advocaat buitenspel

Er wordt wel eens gezegd dat elke ondernemer minstens twee echte vrienden nodig heeft. Een accountant en een advocaat. Met de eerste ben ik het eens, met de tweede wat minder. 7 manieren om een advocaat buiten de deur te houden.

Sommige zaken en conflicten zijn niet tegen te houden en de weg naar de rechter is dan de enige oplossing. Toch lijkt de juridische sector in economisch mindere tijden het opeens wel heel goed te doen. Als het even wat minder gaat, zitten mensen strakker op de debiteuren, willen ze meer krediet, verwachten ze meer kwaliteit en lijkt begrip en geduld opeens ver te zoeken. Overal wordt de zogenaamde huisadvocaat op gezet.

Op het woord huisadvocaat alleen al ben ik een beetje tegen. Huisadvocaat klinkt bijna alsof hij zich in je bedrijf thuis voelt. De deur plat loopt. Waarom zou je in hemelsnaam een advocaat in huis willen? Kun je met zo weinig mensen opschieten dat een advocaat er een dagtaak aan heeft om al je problemen bij te houden? Dan zijn de volgende 7 tips bedoeld voor jou.

7 tips om van de huisadvocaat af te komen:

 1. (Algemene) voorwaarden
  Een goede manier om eventuele conflicten vooraf te voorkomen is het gebruiken van heldere (algemene) voorwaarden. Zorg dat afspraken vooraf duidelijk en compleet zijn en zorg ervoor dat de klant vooraf duidelijk aangeeft ze te accepteren. Met heldere voorwaarden weten beide partijen goed waar ze aan toe zijn en is de kans op een meningsverschil meteen een stuk kleiner.
 2. Signaleer en meld conflicten tijdig
  De beste manier om juridische problemen te voorkomen is om alle negatieve gevoelens direct te melden. Natuurlijk valt niet alles preventief weg te werken maar de meeste problemen die in het ondernemingsrecht voor de rechter komen zijn zaken die enorm uit de hand zijn gelopen. Signaleer het als iets minder prettig voelt. Maak je keuzes tijdig en houd de andere partij altijd op de hoogte van jouw gevoelens. Alleen zo kun je problemen op tijd ontdekken en mogelijk nog oplossen voor het uit de hand gaat lopen.
 3. Verplaats je in de ander
  Te vaak kunnen mensen zich maar slecht verplaatsen in de situatie van de ander. Want zelfs als jij gelijk hebt, wil dat niet automatisch zeggen dat de andere partij ongelijk heeft. Misschien begrijpen jullie elkaar verkeerd of is er een gouden middenweg mogelijk?
 4. Bespreek het face-to-face
  Heb je een meningsverschil met een zakelijke relatie? Beperk je dan niet tot een snelle mail of een kort telefoontje. Te vaak worden er dan te snelle conclusies getrokken omdat men elkaar verkeerd begrijpt. Neem bij een meningsverschil even rustig de tijd, zoek de ander even op en bespreek het bij een kop koffie. Je zult zien dat in de meeste gevallen problemen gewoon kunnen worden uitgepraat.
 5. Bespreek het met een derde
  Heb je een face-to-face gesprek gehad waar je niet helemaal uit kwam, zelfs niet als je je probeert in te leven in die ander? Dan kan het helpen als je het een dagje laat rusten en daarna eens een andere ondernemer vraagt om objectief naar de zaak te kijken. Geef hem wel de kans objectief te zijn. Vraag hem dan ook advocaat van de duivel te spelen. Met ‘jaknikkers en opstokers’ schiet je niet veel op.
 6. Zoek een mediator
  Op het juridische vlak zijn er verschillende mensen actief. Je hebt advocaten, juristen, mediators, rechters. Allemaal hebben ze hun eigen expertise. Een mediator is ervoor om te zorgen dat een conflict wordt opgelost buiten de rechtszaal om. De professionele derde partij zeg maar. Een soort onafhankelijke derde die beide verhalen aanhoort en een objectieve oplossing probeert te vinden. Het is, als beide partijen dat overeenkomen, ook mogelijk om een uitslag van een mediator vooraf al als bindend te verklaren waardoor de zaak nooit voor hoeft te komen bij een (duurdere) rechter.
 7. Schik en neem je verlies
  Ondernemers hebben vaak een ‘de dood of de gladiolen’-mentaliteit. Ze willen alles of niets en weigeren akkoord te gaan met de middenweg die soms een betere oplossing biedt. Los van of je verwacht de zaak te winnen, kan het soms goed zijn om gewoon te kijken wat het je kost als je nu met de andere partij tot een schikking komt. Misschien valt zijn eis wel erg mee, en als je alleen al kijkt naar de energie en tijd die je in een mogelijke zaak moet steken dan is vooraf schikken vaak toch een betere keuze. Puur omdat je dan weer verder kunt met de leukere onderwerpen van het ondernemerschap.

Reacties