Zelfstandigenaftrek enkel bij winst

Zelfstandigenaftrek is een leuk extra voordeel voor ondernemers met een eenmanszaak. Enkel heeft de zelfstandigenaftrek regels die ook bij de Belastingdienst niet altijd even duidelijk zijn.

Dat de zelfstandigenaftrek regels heeft die streng zijn is duidelijk en rechtvaardig. Zo moet er aan enkele standaardvoorwaarden worden voldaan. Het is mij duidelijk dat je bij de KVK ingeschreven moet staan. Iedereen kan zich wel ondernemer noemen. Duidelijk is ook dat je minimaal 1225 uur aan de onderneming moet besteden. Het moet dus echt om ondernemers gaan.

Om de verkapte loondienst ook nog te omzeilen zijn er meer regels. Er moeten meerdere opdrachtgevers zijn geweest en er moet risico worden gelopen. Dus een vast contract voor elke dinsdag is niet correct. Maar 10 weken lang elke dinsdag, of zolang dit project loopt, met het risico dat de opdrachtgever er mee stopt, of dat hij niet betaald als je je doelstellingen niet haalt, zijn voor mij duidelijk. Deze regels zijn voor mij ook voldoende.

Laten we er nog een vage bijstoppen: minimale winst
In mijn lezingen noem ik bovenstaande dan ook als voorwaarden. Enkel blijkt er nog een extra voorwaarde te zijn die ik niet had meegenomen. Winst. Voor zover ik wist was dit niet belangrijk. Een ondernemer hoeft in mijn ogen geen goede ondernemer te zijn. Want waar is dan die lijn? Wie is wel succesvol en wie niet? Ik hoorde vandaag echter van iemand dat diegene 5 jaar zelfstandigenaftrek mag terugbetalen omdat er te weinig omzet was behaald.

In eerste instantie ongeloofwaardig voor mij. Of er moet werkelijk wat mis zijn. Ik heb de Belastingtelefoon maar even opgebeld. Het leuke daar is altijd dat de eerste contactpersoon amper de zelfstandigenaftrek kent. je moet altijd een stapje verder. Maar dit is mij bekend dus al snel had ik een expert aan de telefoon die mij exact de details vertelde.

Echter vertelde hij enkel de regels welke ik zelf ook al genoemd had. Niets over een omzet minimum of winst minimum. Toen ik echter zijn naam vroeg om deze even te noteren was het even stil aan de andere kant. Hij ging het toch nog even navragen. Ja hoor daar komt de aap uit de mouw. Na even na te vragen blijkt er toch een omzetminimum. Namelijk datgene wat de Belastingadviseur in zijn hoofd heeft. Als het daaronder is, kan het zijn dat je opeens (van enkele jaren) de zelfstandigheidsaftrek moet terug betalen. Dit kan al snel oplopen tot 10.000 euro.

“Het minimum van de belastingadviseur”
“Het minimum van de belastingadviseur” zult u misschien denken? Ja dat dacht ik ook. Toen ik telefonisch vroeg wat dat minimum was kon deze heer mij dat niet vertellen. Telefonisch kunnen ze dus niet garanderen of je er wel of niet aan voldoet. Ook een afspraak maken bij een lokaal belastingkantoor kan niet. Wel probeerde de man, die inmiddels ook wat onzeker begon te klinken het iets duidelijker te verwoorden. Er moet winstverwachting zijn. Ja de verwachting is er wel maar of het lukt is altijd maar de vraag.

Als achteraf blijkt dat het niet gelukt is en de favoriete voetbalploeg van de belastingadviseur heeft toevallig afgelopen weekend verloren, kan het zijn dat je moet terug betalen. Volgens de man bij de Belastingdienst let de belastingadviseur in de praktijk goed op jurisprudentie en heeft zijn persoonlijke leven geen invloed in zijn oordeel. Ja dat zeg ik zelf ook altijd als ik een offerte maak. Waar mensen mogen bepalen aan de hand van grijze regels is altijd onduidelijkheid. Ik vroeg hem of dit dan in overleg gebeurde maar dit is niet het geval. Indien de ondernemer het oneens is (dat zal duidelijk zijn anders had hij de zelfstandigenaftrek zelf wel niet gehanteerd) is het gelijk enkel af te dwingen bij de rechter. Een grote drempel.

Laten we de verliezer eens dubbel pakken
Het is in mijn ogen een raar verhaal dat de kleine ambitieuze ondernemer werkelijk kan pakken. Het risico om 10.000 terug te betalen lijkt mij niet fair. Juist die mensen die wel de verwachting hebben het rond te krijgen maar het net niet redden moet je matsen of per direct laten afhaken. Hebben ze hun doelstelling niet behaald? Dan moeten ze OF terug betalen OF hun onderneming stopzetten. Zo’n regel. In ieder geval moet je mensen niet straffen die hebben geprobeerd voor zichzelf te beginnen, werkelijk een goede winstverwachting hadden, maar het net niet gered hebben. Zij hebben waarschijnlijk al tegenslagen genoeg meegemaakt en dat de Belastingadviseur dan de omzet te minimaal vind zie ik werkelijk als belediging. Laat die maar eens zien dat hij het beter kan en de omzet dus werkelijk laag is!

Zonder en later met terugwerkende kracht?
In ieder geval voor de mensen die twijfelen over de zelfstandigenaftrek: Ik heb ook nog een nagevraagd of het dan maar veiliger is deze niet te nemen, en achteraf alsnog met terugwerkende kracht deze te laten voldoen als er aan de verwachting is voldaan. Ook dat kan niet. Makkelijker wil de Belastingdienst het blijkbaar niet maken.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten