menu
e-boekhouden

Wordt Nederland meer ondernemend?

Vandaag groots (en vast met gepaste trots) in het nieuws te lezen ‘Aantal starters bereikt record’. Nog nooit waren er in Nederland zoveel mensen die een eigen bedrijf begonnen.

In 2006 hebben ruim 90.000 personen zich ingeschreven bij de KvK, goed voor een groei van 12 procent ten opzichte van 2005. Dit blijkt uit het rapport Startersprofiel 2006 van de Kamer van Koophandel. Goed om te horen, nietwaar? Dit is toch alleen maar te lezen als een positieve ontwikkeling? Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik hier zelf mijn twijfels bij zet.

Het praten over aantallen (want dat is hetgeen de Kamer van Koophandel kan en mag) zegt erg weinig over de kwaliteit. Ik denk dat u het op dit punt met mij eens zult zijn. Als we dan even snel naar de kern van deze groei kijken, blijkt dat er 30% meer Poolse klussenbedrijven gestart zijn (3.350 in 2006 om precies te zijn). En even voor de beeldvorming, in 2003 waren dit er 190. Een erg groot deel van de groei wordt hiermee verklaard. In overige sectoren is het aantal gelijk gebleven (horeca) of zelfs gedaald (financiële dienstverlening).

En dat vind ik jammer. Erg jammer zelf. Feit dat het blijkbaar voor buitenlandse ondernemers of die van buitenlandse komaf renderend is om hier de start te maken, raakt mij. En natuurlijk weet ik dat de ‘Poolse invasie’ slechts tijdelijk is (economisch gaat het in het thuisland steeds beter is er een schreeuwende vraag naar goed personeel), dus dat lost zichzelf wel op.

Hetgeen waar ik me vooral aan stoor, is dat het ondernemersklimaat in Nederland niet goed is. Vanuit Den Haag wordt er reeds jaren over een lastenvermindering gesproken, maar tot op heden blijft het daarbij. Geen concrete acties waardoor een ondernemer niet voor 25% van zijn tijd in formaliteiten en regels hoeft te verzanden. De kloof tussen loondienst en zelfstandigheid is in te veel gevallen nog te groot. Hierdoor wordt de winst in de vorm van vrijheid en het nemen van eigen beslissingen enorm relatief.

Ik ben daarom van mening dat het Nederlandse Ondernemerschap redelijk ver te zoeken is en misschien wel steeds verder van ons vandaan komt te staan. Ik denk dat hiermee het tempo van de economische groei en ontwikkelingen afneemt. En dat vind ik jammer, heel erg jammer. Een land vol ondernemers, vol creatieve geesten met een doe-mentaliteit is zo leuk. Dus maak hier werk van, zie het artikel van de Kamer van Koophandel als noodoproep aan de Nederlander die graag iets voor zichzelf willen doen. Zet die stap en veel plezier!

Reacties