menu
e-boekhouden

Werkgever stimuleert te weinig gezonde levensstijl

Bijna negentig procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat zijn of haar werkgever helemaal geen gezonde levensstijl stimuleert. En dat terwijl een even zo hoog percentage dat wel zou willen. Bij slechts 4 procent geeft de baas aan hen te stoppen met roken of gezond te lunchen (6 procent).

Dit blijkt uit een onderzoek van NationaleVacaturebank onder ruim duizend respondenten. Daaruit bleek ook dat ruim één op de drie werknemers het fijn vindt als hun baas zich met het stimuleren van een gezonde levensstijl inlaat; de werknemers zien dat als een extra stok achter de deur. De helft heeft er ook geen problemen mee als hun baas zich ermee bemoeit, maar die mensen beslissen dan uiteindelijk wel zelf of ze het advies opvolgen.

Meer dan vier op de tien ondervraagde werknemers gaf aan dat er bij hen op het werk dagelijks snoep wordt gegeten. Bij ongeveer twintig procent wordt er wekelijks wel wat gesnoept, bijvoorbeeld als een collega jarig is. Bij 28 procent wordt sporadisch gesnoept op de werkvloer.

Gezonde levensstijl wordt niet gestimuleerd
“Wat een gezonde levensstijl inhoudt weten we allemaal. Toch wordt deze levensstijl op de werkvloer maar weinig volgehouden”, aldus Joop Uitendaal van NationaleVacaturebank. “Het is opvallend dat werkgevers hier niet meer mee doen. Door bijvoorbeeld een gezondere lunch aan te bieden of een stoppen-met-roken-programma op te zetten laat de werkgever zien betrokken te zijn bij het welzijn van de werknemer. Dit komt de loyaliteit van de werknemer ten goede.”

Nu is het niet alleen gezond eten dat zelden wordt gestimuleerd op de Nederlandse werkvloer, ook het stimuleren om meer te gaan sporten vindt zelden plaats. Hoewel 13 procent van de ondervraagden van de werkgever korting krijgt op de sportschool en 4 procent de ruimte krijgt om tijdens werktijd, bijvoorbeeld in de lunchpauze, te gaan sporten, zegt het overgrote merendeel van de Nederlanders (83 procent) dat sporten door hun baas niet wordt gestimuleerd.

Reacties