menu

Werkgelegenheid Utrecht groeide

Uit de resultaten van een onderzoek van de provincie Utrecht die wij onlangs mochten ontvangen blijkt dat de werkgelegenheid in 2009 met 0,6% is gestegen. Ook het aantal vestigingen liet een aardige groei zien van 5,8%. 

In de periode april 2008-2009 is de werkgelegenheid in de provincie Utrecht met 0,6% gegroeid, dit komt neer op 4.300 banen meer. In heel Nederland steeg de werkgelegenheid in deze periode met 0,3%

Het aantal bedrijfsvestigingen steeg in Utrecht met 5,8%. Dit zorgt voor een totaal aantal van 91.400 vestigingen. Er waren veel starters in de sectoren advies, handel, zorg, bouw, informatie en cultuur.

 Vooral de non-profit sectoren, onderwijs, zorg, cultuur, sport en recreatie groeiden bovengemiddeld. De commerciële sectoren bouw, handel, transport en advies lieten een kleinere groei zien. In de zakelijke diensten was er wel een verlies aan banen. Dit werd veroorzaakt door de flinke terugloop van uitzendarbeid.

Het aantal banen dat erbij kwam door de vestiging van nieuwe bedrijven was kleiner dan het aantal banen dat verloren ging door opheffing en vertrek. De toename van banen in groeiende bedrijven oversteeg echter het verlies ervan in krimpende bedrijven. Hierdoor laat de gehele werkgelegenheid uiteindelijk een groei zien.

Van de 29 gemeenten in de provincie Utrecht lieten er 11 banenverlies zien. In Utrecht en Amersfoort groeide het aantal banen.

De tweede en derde kwartaalcijfers van he CBS lieten landelijk wel een verlies van banen zien. In 2010 zou er ook voor Utrecht een verlies aan banen zijn te verwachten.

De resultaten van het onderzoek vind je op de website van de Provincie Utrecht

Verder lezen

Reacties