menu
e-boekhouden

Welke eigenschappen moet je hebben als startend ondernemer

Welke eigenschappen moet je hebben als startend ondernemer

Het volgende artikel is geschreven door Bart Coldenhoff; trainer en coach met meer dan 25 jaar ervaring. Op zijn blog deelt hij zijn passie van het trainingsvak met iedereen die daar behoefte aan heeft. Of het nu gaat om individuele toepassing of toepassing binnen een multinational. Voor ieder wat wils!

Starters, bezint voor gij begint!

Misschien klinkt dit een beetje negatief, maar helaas heb ik maar al te vaak geconstateerd dat starters te maken kregen met veel bijkomende zaken waar zij vooraf geen rekening hadden gehouden en wat soms onterecht leidde tot problemen. Enkele weken geleden organiseerden de Kamers van Koophandel in Nederland weer hun altijd succesvolle Startersdag. Het is altijd goed te constateren dat er ieder jaar toch weer ondernemers van start gaan met uiteraard de verwachting om een succesvolle organisatie op te zetten. Om door te borduren op dit ‘startsein van menig ondernemer’ heb ik een ‘Self Quickscan voor de Startende Ondernemer’ opgesteld die wellicht zeer bruikbaar kan zijn. Als bedrijfstrainer- en coach heb ik de afgelopen decennia veel met ondernemers gewerkt waarbij ik dan ook een goed beeld heb gekregen aan welke eisen een (startende) ondernemer moet voldoen.

Ik heb in dit bericht een aantal eigenschappen en capaciteiten geselecteerd, waar je volgens mij als ervaringsdeskundige en ondernemer hoog op moet scoren. Voor de goede orde: Het is dus geen wetenschappelijk onderbouwde stelling, maar puur en alleen een ervaringsreflectie vanuit mijn ervaring van en met ondernemer(s)! Aangezien het aantal starters ieder jaar weer enorm hoog is en dit de groep is die met name aangesproken worden via dit artikel, houd ik het in dit artikel breed en zijn de competenties die besproken worden ook ruim te interpreteren.

Self Quickscan voor de Startende Ondernemer

Het idee van deze quickscan is om jezelf een score te geven tussen de 1 (laag) en de 5 (hoog) op de volgende eigenschappen of capaciteiten:

  1. Hard werken:

Ben je bereid om heel wat uren in jouw bedrijf te steken? Dat wil zeggen: Indien nodig avonden en de weekenden doorwerken en wanneer het werkt erom vraagt pleziertjes even te laten wachten.

  1. Visie en Missie:

Heb je goed nagedacht en geformuleerd wat je op korte en lange termijn wilt bereiken en hoe jij je wilt onderscheiden in de markt met jouw producten of diensten?

  1. Enthousiasme:

Spreekt eigenlijk wel voor zich. Natuurlijk kan het Zelfstandig Ondernemerschap uit nood geboren zijn, maar ben jij ermee begonnen omdat je erin gelooft en ook echt enthousiast van werd?

 • Stressbestendigheid:

 

Hoe stressbestendig ben jij? Heb je vertrouwen in jouw product of dienst of lig je iedere nacht uren wakker als iets niet helemaal zeker is? Een keertje wakker liggen is niet erg, maar wanneer je van jezelf voortdurend te veel vraagt gaan zowel lichaam als geest protesteren. Een paar dagen iets meer afstand nemen en van de kleine dingen van het leven genieten kan goed helpen, maar een ondernemer dient redelijk stressbestendig te zijn!

 

 • Risicobeheersing:

 

Neem jij weloverwogen beslissingen en weeg je af wat er in het slechtste geval kan gebeuren? Of begin je ergens aan zonder erbij na te denken? Zaken op het gevoel doen hoeft zeker niet altijd ‘minder goed’ te zijn, maar risico’s en eventuele problemen moeten wel overdacht worden. Immers, ook na een tegenvaller moet jouw bedrijf verder kunnen.

 

 • Omgaan met tegenslagen:

 

Hoe goed kan jij met eventuele tegenslagen omgaan? Pak je de draad weer op, of zit je meteen bij de pakken neer? Tien op tien scoren lukt bijna nooit. Calculeer in dat er wel eens zaken niet kunnen lukken en accepteer dit ook.

 

 • Steun van thuis:

 

Het is natuurlijk geen eigenschap, maar wel een belangrijke factor die van grote invloed kan zijn op het succes! Het is natuurlijk niet alleen prettig, maar eigenlijk ook wel noodzakelijk dat je directe omgeving jouw initiatief steunt. Een zuur kijkende partner als je weer een avond moet doorwerken, werkt niet stimulerend. Niet voor jou en ook niet voor jouw bedrijf! Hoe is het in jouw geval gesteld? Krijg je steun van de naaste omgeving of trapt iedereen jouw ideeën de grond in?

 

 • Zelfdiscipline:

 

Je bent nu eigen baas en jij bent degene die de organisatie gaat managen. Managen begint bij jezelf. Heb jij de motivatie om bijvoorbeeld altijd om 08.00 uur te beginnen en dan op z’n minst een 8-urige werkdag te hebben? Of ga je het liefst zo snel mogelijk ‘iets leuks’ doen en laat je de werkzaamheden maar even liggen?

 

 • Communicatieve en Sociale Vaardigheden:

 

Een bedrijf heeft klanten nodig en deze klanten moeten natuurlijk ook bereikt en geënthousiasmeerd worden! Hoe is dit bij jou gesteld? Weet jij iedere klant te enthousiasmeren en binnen te halen of durf je mensen niet aan te spreken? Als je bij jezelf merkt, dat je hier tekort schiet, is het wellicht een goed idee om eens een goed boek te lezen voor de persoonlijke ontwikkeling of te kijken of een goede cursus ‘communicatieve vaardigheden’ van belang kan zijn.

 

 • Inzicht en werken met nieuwe media:

 

De nieuwe sociale media bieden enorme kansen. Probeer zo snel mogelijk hierin thuis te geraken, want het kan je enorm veel tijd en geld besparen en opleveren. De huidige technologische ontwikkelingen gaan dusdanig snel dat je als ‘nieuwe ondernemer’ eigenlijk wel mee moet. Het motto ‘Stilstand is achteruitgang’ is zeker met de huidige ontwikkelingen meer dan ook van toepassing!

Interpretatie ‘Self Quickscan’:

Tel de scores bij elkaar op:

 • 0 – 35 punten: Denk nog eens goed na over jouw ondernemersambities! Misschien is het een idee om na te vragen hoe anderen dit zien. Wacht desnoods nog een jaartje tot je meer ontwikkeling hebt doorgemaakt.
 • 35-45 punten: Ok! Durf ervoor te gaan, maar vraag wel op tijd hulp indien nodig!
 • 45-50 punten: Het bedrijfsleven wacht op jou!

NB: Deze Quickscan is natuurlijk ook goed bruikbaar voor de meer ervaren ondernemers onder ons. Wellicht zie je nog enkele verbeterpuntjes waar je jouw eigen conclusie uit kan trekken en die je verder wilt ontwikkelen..

Meer artikelen van Bart Coldenhoff lees je op zijn blog: bartcoldenhoff.nl

Reacties