menu
e-boekhouden

Wel of geen zakelijke bankrekening

Wel of geen zakelijke bankrekening

Als ZZP’er kun je ervoor kiezen om een zakelijke bankrekening te nemen. Die is wel duurder dan een privérekening, maar daar krijg je dan ook meer mogelijkheden voor terug. Maar is het hebben van een zakelijke bankrekening nou wel verplicht?

Nee, het is niet vereist om een zakelijke bankrekening te openen. De wet schrijft het niet voor en ook van de belastingdienst ben je het niet verplicht. Toch kan het hebben van een zakelijke bankrekening in sommige gevallen wel erg handig zijn.

Voordelen en nadelen zakelijke bankrekening

Het grootste nadeel van een zakelijke bankrekening is dat het net even wat meer kost dan een privérekening. Voor veel startende ondernemers is dit punt dan ook de reden dat ze ervoor kiezen om geen zakelijke bankrekening te openen. De tarieven voor het openen van een zakelijke bankrekening verschillen per bank, dus je doet er goed aan om deze eerst van te voren met elkaar te vergelijken!

Voor de meeste ondernemers wegen de voordelen van een zakelijke bankrekening zwaarder dan de extra kosten die het met zich meebrengt. Het grootste voordeel van een zakelijke bankrekening ten opzichte van een privérekening is dat het financieel veel overzichtelijker is. Niet alleen voor jou, maar ook voor bijvoorbeeld je boekhouder. En in het geval van een controle door de belastingdienst, dienen je bankafschriften overleg te worden.

Vind je het dan wel zo fijn als ze op die afschriften ook je privé-mutaties zien?

Een ander voordeel zou kunnen zijn dat een zakelijke bankrekening nou eenmaal professioneler oogt dan een privérekening. Het is wel iets anders of een klant nou betaalt aan Jan Jansen of aan Ontwerpbureau JJ.

Maar of dit nou echt klanten eerder over de streep haalt of dat een privérekening klanten afschrikt is nog maar de vraag. Heel veel invloed zal het waarschijnlijk niet hebben, maar het is in ieder geval iets om bij stil te staan als je een zakelijke rekening overweegt.

Geen zakelijke, wel tweede bankrekening

Als kleine ondernemer kun je er natuurlijk ook voor kiezen om in plaats van een zakelijke bankrekening een tweede privérekening te openen. De banken zullen er niet blij mee zijn en volgens de voorwaarden zal het niet altijd mogen maar in de praktijk lijkt geen bank er een probleem van te maken.

Hiermee heb je toch het voordeel van een duidelijk overzicht tussen privé- en zakelijke transacties, maar ben je niet hetzelfde kwijt als wanneer je een zakelijke bankrekening zou openen.

Reacties