Zakelijk internet en telefonie

Je hebt thuis misschien al internet en telefonie. Je kunt dan overstappen op zakelijk internet maar misschien is de huidige internetsnelheid voldoende. Wist je dat je ook op particuliere abonnementen thuis belastingvoordelen kunt halen?

Inhoud:

Internet aftrekbaar voor ondernemers

zakelijk internet thuisWat zijn de eerste stappen die je neemt als je gaat ondernemen? Precies! Het googelen naar voorbeeld-ondernemingsplannen, visitekaartjes of benodigde verzekeringen. Het online vooronderzoek.

Nog niet iedereen kiest direct voor glasvezel of andere snelle internetverbinding, maar vrijwel elke ondernemer heeft internet. Al is het maar voor de boekhouding of belastingaangiftes. Een internetverbinding is onmisbaar voor bedrijven. En dus zijn internetkosten ook aftrekbaar.

Houd zakelijk en privé gescheiden. Via Rinkel.com schakel je een vast nummer eenvoudig door naar je mobiel. Inclusief virtuele telefooncentrale. Probeer het 7 dagen gratis.

Internetabonnement is zakelijk onmisbaar

als zzp'er het internetabonnement aftrekken van de belastingInternetkosten leveren extra aftrek op bij de belastingaangifte. Je betaalt btw over je internetabonnement. Deze belasting kun je terugvragen als je er zakelijk gebruik van maakt. Bijna alle starters snappen dat zakelijke kosten aftrekbaar zijn maar het belastingvoordeel op een internetabonnement zien veel startende ondernemers over het hoofd.

De btw van de laptop of bureaustoel wordt dus massaal teruggevraagd. Ook als deze thuis op zolder komt te staan, en ook als deze gewoon via marktplaats zijn gekocht. Wat veel beginnende ondernemers niet beseffen is dat die eerste telefoontjes en vooral lange zoektochten online ook al een btw-winst in de boekhouding opleveren.

De kosten van internet en telefonie kun je zakelijk boeken, ook met een privé-abonnement. Liever toch een zakelijk abonnement voor telefoon en/of internet? Kijk dan eens bij Vodafone, Ziggo of KPN.

Internet thuis zakelijk aftrekbaar

internet thuis zakelijk aftrekbaar en btw terugvragenWant als je het internet thuis, of je particuliere mobiele abonnement, zakelijk gebruikt dan zijn deze internetkosten voor jou als ondernemer (deels) ook aftrekbaar.

Zelfs als deze abonnementen gewoon op je huisadres geregistreerd staan, en je deze privé uitgaven ook al had voordat je ging ondernemen. Je hoeft hier dus geen extra zakelijk abonnement voor af te sluiten.

Internet thuis is zakelijk aftrekbaar. Ook als dat via een particulier abonnement loopt.

Voordelen van een zakelijk internet-abonnement

internetkosten aftrekbaarDe kosten aftrekken van zakelijk internet is het makkelijkste wanneer je een los internetabonnement voor de zaak aanschaft. Providers als Ziggo, KPN, T-mobile of Vodafone bieden elk abonnementen voor zakelijk internet aan.

Zo’n zakelijke verbinding biedt wat voordelen zoals razendsnel internet, vaste ip adressen, een hogere uptime, extra firewalls, backup-opslag of andere zakelijke toepassingen. Voor een bedrijfsnetwerk is glasvezel soms een aanrader, omdat de snelheid van deze verbinding soms nog hoger ligt. Handig, maar als je net voor jezelf begint zit je even niet te wachten op extra kosten.

Zakelijke abonnementen hebben soms extra voordelen, zoals een hogere internetsnelheid.

Heb je deels je kantoor aan huis? Gelukkig is ook je particuliere aansluiting al (deels) aftrekbaar als je deze voor je onderneming gebruikt. De belastingdienst maakt tenslotte geen direct onderscheid tussen hoe een provider het ‘in de markt zet’ en de naam van het pakket is dus niet doorslaggevend. De belastingdienst kijkt met name naar het gebruik. Als jij kunt aantonen dat jij als ondernemer het internet thuis (ook) zakelijk nodig hebt is het zakelijke deel aftrekbaar bij je btw- en inkomstenbelasting-aangiftes.

Heb je een thuiswerkplek ingericht en wil je vanaf hier je eigen bedrijf starten? Dan zijn er mogelijk nog wel meer aftrekposten voor de belasting.

Zakelijk internet thuis? Bewaar bewijsmateriaal

Bewaar de rekeningen van abonnementenAls je als ondernemer het internet thuis gebruikt, moet je wel heel goed kunnen aantonen dat het om zakelijk gebruik gaat voordat je deze kosten kunt aftrekken met je onderneming.

Een keertje thuis even googelen naar een goede verzekering maakt de kosten uiteraard nog niet aftrekbaar. Maar als die computer van de zaak alleen thuis staat en je deze dagelijks gebruikt voor zakelijk e-mailverkeer is het al logischer. Heb je een online boekhoudprogramma? Dat maakt internet dan al noodzakelijk voor het bijhouden van je boekhouding.

Zelfs zonder software kun je er bij de administratie eigenlijk niet omheen. De belastingdienst verplicht je ondernemers om online periodiek aangifte te doen van de btw- en inkomstenbelasting. Als je deze aangiftes verstuurt via de internetaansluiting thuis, dan is dat natuurlijk een direct bewijs dat deze verbinding onmisbaar is voor je onderneming.

Combinatie internet met telefonie en/of televisie?

Lastiger wordt het als je niet alleen internet, maar een combinatie hebt afgenomen. Veel aanbieders bieden tegenwoordig telefoon, internet en televisie via één abonnement en één factuur.

Gebruik je internet ook privé of staat ook je tv-abonnement op de factuur? Verdeel de kosten dan met een redelijke verhouding.

Aftrekbare kosten en btw terugvragenAls je internet zakelijk gebruikt kun je deze kosten aftrekken. Televisie kijken is voor een ondernemer meestal geen zakelijke bezigheid. Ook het vaste telefoonnummer thuis wordt niet altijd zakelijk gebruikt. Deze bedragen kun je dus niet zakelijk aftrekken. Je moet de factuur van je aanbieder dan eerst specificeren op alleen internetkosten, en alleen deze kosten kun je fiscaal verrekenen.

Gebruik je internet thuis ook privé? Bepaal dan wat een goede splitsing van je providerkosten is. Dat hoeft echt niet precies achter de komma, maar kun je ook gewoon schatten. Indien het gebruik van gemengde kosten zowel zakelijk als privé ongeveer gelijk is, kun je dus vijftig procent van de kosten van het internet elke maand op de onderneming zetten. Hetzelfde geldt voor het gebruik van je mobiele telefoon.

Ben je nog maar kort ondernemer? Lees dan ook alles over een administratie opzetten of hoe je als ondernemer belastingaangiftes zelf kunt regelen.

Gerelateerde berichten