Wat voor type ondernemer ben jij?

Onder ondernemers zijn grofweg elf verschillende karakters te onderscheiden. Elk met zijn eigen kenmerken en gewoontes. Welk type ondernemer ben jij?

freelancerOndernemen kun je doen om verschillende manieren. Zo zal de een het bedrijf van zijn vader overnemen en wordt ondernemerschap met de paplepel ingegoten terwijl de andere er eigenlijk weinig mee heeft maar tijdens zijn studie opeens het gat in de markt vind. Twee mensen die misschien hetzelfde werk doen maar beiden waarschijnlijk echt hun eigen kenmerken hebben.

1. De eenling

Net als de naam al aangeeft is de eenling een persoon die het liefste nou eenmaal niet in teamverband samenwerkt. Zo kan hij zelf zijn eigen uren aanhouden en zelf zijn dingen regelen. Alhoewel hij het liefste alleen werkt is hij zelden eenzaam in zijn priveleven.

2. De socializer

De socializer heeft simpelweg niet genoeg aan een team of een opdrachtgever. Hij wil op alle manieren waarop dat mogelijk is contact houden met alles en iedereen. Is op elk social network of ondernemersborrel te vinden en helpt bedrijven waar hij kan. Fulltime hem inhuren is niet mogelijk want gemiddeld heeft hij per week al 6 opdrachten van een uurtje her en der staan.

3. De bouwer

Een goed idee moet vandaag nog direct van de grond. Er moeten mensen aangenomen worden en taken moeten vandaag nog verdeeld zijn. Zo denkt de bouwer erover. Eindeloze vergaderingen in besturen zijn niets voor hem. Vandaar dat hij het liefste pas freelance wordt ingehuurd als de knoop is doorgehakt en hij in enkele maanden iets groots op kan zetten. Waarna, als de groei eenmaal gerealiseerd is, niet hoeft te blijven hangen maar hetzelfde trucje ergens anders nog eens uitvoert.

4. De control freak

Door alles zelf te doen heeft hij een goed overzicht en hoeft hij nooit iemand de schuld te geven van slecht werk behalve zichzelf. Luisteren naar de mening van anderen gaat hem nog goed af maar de beslissing maakt hij het liefste zelf. Een baas boven hem is dan ook niet goed mogelijk. Freelance wordt hij ingehuurd om tijdelijk een projectteam te organiseren, structureren or reorganiseren.

5. De casher

Een maandelijks salaris is vast niet het hoogste wat eruit te halen is. Deze types gaan voor het snelle geld en verhuren zich aan de hoogste bieder. Zolang het geld blijft rollen is de motivatie goed en wordt er hard gewerkt.

6. De levensgenieter

Werken als dat goed voelt maar een dagje vrij nemen moet je zelf kunnen bepalen. Naar de kapper of tandarts doe je niet savonds of in het weekend en als je een goed idee op je pad tegenkomt moet je daar tijd voor vrij kunnen maken. De levensgenieter is vooral freelancer geworden vanwege de vrijheid die het brengt.

7. De reputatieverslaafde

De reputatieverslaafde denkt dat alles draait om de mens. Een auto koop je om hoe de verkoper deze aanprijst. En waarom moet het bedrijfsnaam in grotere letters op het visitekaartje dan je eigen naam? De reputatieverslaafde begint voor zichzelf omdat hij de credits van zijn kwalitatieve werk graag zelf ontvangt.

8. Straatvechter

Straatvechters houden niet van grote bedrijven. Die krijgen te veel macht, worden suf of vallen in herhaling. Straatvechters hebben regelmatig de kennis en kwaliteit om te managen op het hoogste nivo maar houden van de details op de werkvloer of zelfs op de straat zelf.

9. Experimenteerder

Met als hoofdmotto ‘je moet leren van je fouten!’ gokt deze ondernemer erop los. Dat ene idee gewoon eens uitproberen. Zien wat er gebeurd als we dit nu eens zo doen. Gedachten waar een normale  manager op een gegeven moment gek van wordt! Maar een beetje experimenterende ondernemer kan er geen genoeg van krijgen.

10. De volger

De volger is een wat zeldzamer type. De boer of winkelier die het bedrijf van vader op zoon gekregen heeft, net zoals dit bij zijn vader het geval was. Gewoon doorgaan met wat er van je verwacht wordt. Doen zoals je vader dit je geleerd heeft. De volger volgt gewoon de weg zoals die bekend is.

11. Semi Vutter

Met pensioen ga je op je 65 maar oud ben je dan allang niet meer. Een beetje ondernemend type gaat rustig tot een jaar of 75-80 door! Maar niet in vast dienstverband maar enkel als adviseur of om in tegenwoordig gebruikte termen te praten: Consultant. Managing consultant, senior consultant, directieadviseur. Verzin het maar.

Welke ben jij? Reacties zijn welkom. Mis je een ondernemer in de lijst! Suggesties zijn zeer welkom!

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten