menu

Vrijstelling administratie

Een vrijstelling aanvragen voor de administratie? Dat is soms deels mogelijk. Ondernemers die vrijwel geen winst maken hoeven van de Belastingdienst soms ook geen administratie bij te houden. Ondernemers die aan de KOR voldoen komen bijvoorbeeld soms voor een vrijstelling aanmerking. Toch is dit minder vrijblijvend dan veel ondernemers denken!

Vrijstelling administratie bij KOR-regeling?

KOR: de kleineondernemersregeling

De Kleineondernemersregeling, afgekort de KOR, omschrijft de situatie waarbij een ondernemer grofweg genomen minder dan tienduizend euro omzetbelaste winst maakt. Dit staat los van de administratie want elke ondernemer die in een jaar aan de vereisten voldoet kan dat jaar een verzoek doen op deze regeling.

Bij sommige van deze ondernemers is de Belastingdienst niet langer benieuwd naar de cijfers en soms hoeven deze ondernemers zelfs geen btw-aangifte meer te doen. Lekker makkelijk? Schijn bedriegt.

Vrijstelling van omzetbelasting aanvragen?

Als je als ondernemer onder de KOR-regeling valt dien je nog steeds een administratie bij te houden voor de btw-aangifte. Standaard krijg je hier dus geen vrijstelling voor. Als je dit wel wilt kun je bij de Belastingdienst wel een vrijstelling van de omzetbelasting aanvragen. Indien de Belastingdienst je deze vrijstelling verleent hoef je geen btw-aangiftes meer in te vullen en ben je niet verplicht om je klanten te factureren.

Allereerst is het niet zomaar toegestaan. Om onder de verplichte administratie uit te komen dien je een ontheffing aan te vragen. Startende ondernemers die de eerste jaren relatief veel investeren of relatief weinig inkomsten maken komen er meestal niet voor in aanmerking. De Belastingdienst is in dat geval te geĆÆnteresseerd hoe het de onderneming in de komende jaren zal uitpakken.

Ontheffing voor de btw? Daar gaat je winst!

Als je er wel voor in aanmerking komt heeft het in beginsel vooral nadelen. Zo mag je zelf geen btw meer rekenen op je facturen. Die btw moeten de meeste ondernemers normaliter toch al afdragen, maar juist voor ondernemers die binnen de KOR-regeling vallen is het factureren van btw meestal een lucratieve zaak. Dit mag dan (grotendeels) zelf gehouden worden vanwege de kleineondernemersregeling (KOR). Extra winst dus!

Als je een jaar meer uitgaves hebt dan inkomsten kun je normaal gesproken die btw terugkrijgen. Als je echter een ontheffing hebt van de administratie rond de omzetbelasting betekent dit ook gelijk dat je eventuele btw-verliezen niet langer kan terugkrijgen.

Vrijstelling? Toch administratie!

Daarnaast omschrijft de Belastingdienst de ontheffing als een soort vrijstelling van administratie maar bedoelen ze hiermee alleen de boekhoudkundige zaken rond de btw waarbij de facturen van jouw leveranciers niet meetellen. Die dien je gewoon zeven jaar te bewaren.

De overige zaken dekken ze deels af door jaarlijks een vragenlijst te sturen. Deze vragen gaan alsnog over je administratie, waardoor je deze vragen eigenlijk alleen kan beantwoorden als je enkele zaken toch administratief bijhoudt. Een kleine administratie is dus toch noodzakelijk, ook als je binnen de KOR-regeling valt.

En uiteindelijk zul je wel een belastingaangifte moeten doen voor de inkomstenbelasting. Daarop kan de controle zodanig zijn dat je uiteindelijk alsnog inzicht dient te geven in al je inkomsten en uitgaves. De vrijstelling is hierop niet van toepassing! Echt compleet vrijgesteld worden van de hele administratie is dus ook voor ondernemers die voldoen aan de KOR-regeling niet mogelijk.

Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? De populairste kun je gemakkelijk en snel vergelijken in ons overzicht van boekhoudprogramma’s.