menu

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Alhoewel maar 50% van de ondernemers zich voor arbeidsongeschiktheid verzekert heb ik dit in het verleden wel gedaan. Nu ik echter de uitkering wil verhogen en weer met de verzekeraar i.v.m. mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering om tafel zit en er nieuwe informatie boven tafel komt, krijg ik een clausule met een bepaalde uitsluitsel op mijn verzekering. Maar ik wil als ondernemer mij gewoon “normaal” tegen arbeidsongeschiktheid kunnen verzekeren. Ik heb dan ook een beetje onderzoek gedaan naar verschillende verzekeraars maar merk dat ik me echt nergens meer 100% tegen arbeidsongeschiktheid kan verzekeren omdat ik in het verleden, mij heb laten onderzoeken en er een bepaalde botafwijking is geconstateerd!

Nu zal ik niet mijn hele medische dossier hier met jullie bespreken. In het kort komt het erop neer dat ik nergens last van heb maar enkel in mijn jeugd mij wel eens heb laten onderzoeken op heupdysplesie. Ik ben er nooit op geopereerd hoor, het onderzoek was enkel preventief. Met mensendieck en veel zwemmen zijn de spieren in mijn lichaam zo dat deze mijn botafwijking behoorlijk kunnen opvangen. Ik ben dan ook een normaal mens geworden in de loop der jaren. Ik was het hele voorval behoorlijk vergeten.

Ik wil me gewoon verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid!

Maar als ondernemer blijkt dat onderzoek in mijn jeugd wel een soort strafblad. Nu wil ik mij, jaren later, gewoon verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Iets waar een werknemer via acceptatieplicht bij verzekeraars geen enkel probleem mee heeft. Ik als ondernemer heb met mijn onderzoek jaren geleden echter een strafblad. Verschillende verzekeraars besluiten dat ik te risicovol ben om te verzekeren. Ik zou als ik ouder word wel eens last kunnen krijgen van mijn botten. Iets waar ik persoonlijk nooit bij stil heb gestaan maar wat ik nu wel een naar idee vind.

Het blijkt niet te verzekeren…

Zeg dat ik inderdaad over 20 jaar opeens merk dat mijn botten mijn werk “opbreken”. Tja dan ben ik daar niet voor verzekerd. Botoperaties duren wel even dus mocht ik er last van krijgen dan ben ik best even een tijdje arbeidsongeschikt. Iets wat nu dus niet te verzekeren blijkt. Ik vind dat een zeer naar idee en, nu ik het feit een weekje weet, wil ik mijn verzekering bijna verscheuren. Want waar heb ik mij nu voor verzekerd? Ja diabetes, dat krijg ik namelijk echt niet! Nee, ik zie als enige risico van mijn bedrijf nog mijn botten! Niets anders kan mijn gedachten momenteel meer verzieken dan het idee dat ik over tien jaar arbeidsongeschikt raak vanwege mijn botten.  Nu ik ook wat er over heb nagedacht bedenk ik mij dat ik dit wel heel graag wil verzekeren. Niet een verzekeraar durft het echter aan dit te verzekeren lijkt wel. Even via de telefoon rondvragen blijkt dat zodra ik dit feit uit mijn jeugd op tafel gooi, men mij wederom confronteert met uitsluitsels. En hoe meer zij het uitsluiten hoe banger ik word. Zal dit dan echt zo ernstig zijn dat ik hier blijkbaar mee getekend ben voor het leven?

Of bestaat er een soort verzekeraar voor de verhoogde risico mensen? De groep waarvan ik tot vorige week nog niet wist dat ik hier deel van uitmaakte? Ik ben verder gewoon een vrij gezond mens. Tot vorige week dacht ik dat mijn lichaams slechtste eigenschap was dat mijn ogen -1 zijn. Maar daar doet de verzekeraar niet zo moeilijk over. Dit terwijl ik als webdesigner elke dag met mijn ogen (een pixel naar rechts?) werk, vierkante ogen van het scherm krijg, en gewoon netjes op mijn bureaustoel zit de hele dag. Dus wat hebben mijn heupen daar mee te maken? In een rolstoel zou ik het werk kunnen doen, maar als ik mijn bril ben vergeten kan ik die dag echt niet werken hoor!

Reacties