menu
e-boekhouden

Verpakkingsvrije winkel open dankzij crowdfunding

Afgelopen vrijdag heeft de verpakkingvrije winkel bag&buy haar deuren geopend in de Twijnstraat in Utrecht. Deze pure-ingrediëntenwinkel, die probeert te besparen op verpakkingen, heeft het levenslicht gezien dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne.

Bij bag&buy kan men etenswaren zoals koffie, pasta en noten te kopen zonder dat daar een verpakking uit de fabriek aan te pas komt. De producten staan in de winkel in bakken, dispensers, kruiden en vaten opgesteld en de klant mag zelf bepalen hoeveel hij koopt. In de winkel kan éénmalig een pot of fles worden gekocht om de ingrediënten in te doen, maar het zelf meenemen van een potje of zakje wordt uiteraard ook toegejuicht. En voor degenen die de gekochte producten gewoon snel willen meenemen, zijn er biologisch afbreekbare zakjes in de winkel.

Bewuster kopen en keuzes maken
Wim van Dijk is de ondernemer achter dit unieke winkelconcept. Hij liet zich hiervoor inspireren door Whole Foods, de Amerikaanse supermarktketen die een verpakkingsvrije afdeling heeft. Dergelijke concepten bestonden ook al langer in Duitsland, België en Frankrijk, maar gek genoeg nog niet in ons land. “Ik werd gegrepen door de mogelijkheden en zag zo’n soort winkel in Nederland voor me. Het past in de tijd van bewuster kopen en bewuster keuzes maken”, zo zegt hij op de website van Bag&Buy (site inmiddels offline, red.).

Crowdfundingsucces
Van Dijk startte vorig jaar met het op poten zetten van de winkel. Volgens zijn berekeningen was er minimaal 125.000 euro nodig. Zelf hadden hij en anderen al 50.000 geïnvesteerd. Het resterende bedrag werd door middel van crowdfunding bij elkaar gesprokkeld. Hiervoor plaatsten ze hun project op het crowdfundingplatform Doorgaan.nl, een initiatief van ondernemersverzekeraar De Amersfoortse. En de crowdfunding was een succes, want het uiteindelijk behaalde bedrag van 92.166 euro, lag 126% hoger dan het streefbedrag.

Bag&buy beloofde de investeerders zich te vestigen in de stad waar zij de meeste financiële steun zouden krijgen. Dat is dus Utrecht geworden.

Reacties