menu

Veilig ondernemen

Echt veilig ondernemen bestaat niet. Niemand kan ontkennen dat ondernemen gelijk staat aan risico’s nemen. Mensen die echt houden van veiligheid en zekerheid kunnen dus beter maar niet ondernemen. Toch is het ook voor de gokkers onder ons interessant om te weten welke risico’s je loopt, als je de sprong in het diepe neemt. Veel van de risico’s van het ondernemen kun je afdekken. Zo kun je er zelf voor kiezen hoe veilig je wilt ondernemen.

Een veilige ondernemer
Veilig ondernemen begint bij de veiligheid van de ondernemer zelf. En ja, daarmee bedoel ik ook je strafblad of roekeloosheid. Jijzelf bent het grootste risico voor de onderneming! Gelukkig gaat het beide kanten op en ben je ook de belangrijkste factor bij succes. Of nu het kantoor in de brand vliegt, de klanten failliet gaan en een volgende wereldoorlog uitbreekt, zolang de ondernemer er zijn schouders onder kan zetten en zijn hoofd erbij kan houden is er de mogelijkheid om te ondernemen. De veiligheid en kwaliteiten van de ondernemer staan dan ook in alle gevallen voorop.

Naast dat stemmetje in je hoofd die mede bepalend is voor al jouw keuzes zijn er, naast ziekte of onverwachte voorvallen als een ongeluk, tal van redenen te bedenken waarom een ondernemer het juist wel of juist niet meer aan kan. Je bent en blijft zelf altijd de belangrijkste schakel van de onderneming. Denk jij dat je de juiste keuzes zult maken en de pieken maar ook dalen en geestelijke en lichamelijke belasting van een eigen onderneming aan kunt?

Arbeidsongeschiktheid. Verzekeren? Of niet?
Naast dat allesoverheersende stemmetje in je hoofd, is grofweg het grootste gevaar voor de ondernemer arbeidsongeschiktheid. Als hij een ongeluk krijgt of ernstig ziek wordt kan dit een groot gevaar voor de onderneming zijn. Deels is dit af te sluiten met verzekeringen. Deze kunnen garanderen dat de onderneming niet failliet gaat doordat een inkomstenstroom tijdelijk wordt afgesloten. Wel blijft natuurlijk het risico dat de kapitein van het schip langdurig afwezig is.

Dat is, naast de in sommige gevallen vrij hoge drempels of kosten voor deze verzekering, een  belangrijke reden waarom veel ondernemers het niet verzekeren. Zelfs als de inkomsten tijdelijk worden opgevangen als het bedrijf echt langdurig stuurloos raakt zijn inkomsten niet genoeg. Het bedrijf zal uiteindelijk toch stoppen. In ieder geval kunnen verzekeringen de pijn verzachten want in dit geval is het een keuze en geen verplicht faillissement. Ongeveer de helft van de ondernemers verzekerd zich hiervoor.

Een veilig bedrijf en werkplek
Oké we hebben het over veiligheid. Om een veilig bedrijf te realiseren kun je aan van alles denken. Sommige zaken zijn logisch of wettelijk zoals een brandblusser of EHBO setje. Een veilige werkplek met goede bureaustoel kan ook nog wel. Maar de meeste bedrijven hebben ook verzekeringen, alarminstallaties en beveiligingscamera’s om het veilig te houden. Zeker bij een beetje opslag. Hoever sla je hierin door? Heb jij ook kluizen, toegangspoortjes, driedubbele sloten en geblindeerde ramen om jouw bedrijf veilig te maken? Heb je zelfs dagelijks een bewaker met honden rondlopen? Dan moet je eens bij jezelf nagaan of jij de risico’s van ondernemerschap wel dragen kunt.

Een veilige onderneming
Veilig ondernemen doe je niet alleen in je bedrijfsprocessen maar ook juridisch en fiscaal. Je kunt tien alarminstallaties ophangen maar een juridisch of fiscaal probleem zullen ze niet ontdekken. Let dan ook goed op wat je binnen je bedrijf zelf kunt doen en wat je wilt uitbesteden aan specialisten als boekhouders of juristen. Zorg wel altijd dat jij weet wat zij doen. Je blijft tenslotte altijd verantwoordelijk voor jouw bedrijf. Dus zelfs als een boekhouder jouw administratie doet of een jurist jouw algemene voorwaarden heeft geschreven, blijf jij er verantwoordelijk voor.

Reacties