menu

Veel webwinkel overnames in juli

webwinkel overnamesIn het landschap van de webwinkels heeft de afgelopen maand heel overnames gekend. Zo werden er in de Verenigde Staten in de afgelopen maand  22 deals met een totale waarde van bijna een miljard dollar aangekondigd. In totaal bepaalden de digitale media- en commercebedrijven vier op de tien deals in de marketing-, media- en technologie-markt.

Bedrijf overnemen
Als je het als klein bedrijf goed doet, kun je er haast vergif op innemen dat je wordt overgenomen door een grotere partij of dat je uiteindelijk fuseert met een concurrent. Nu zijn er verschillende manieren waarop een bedrijfsovername mogelijk is, maar extra kapitaal is hier altijd wel mee gemoeid. Nu is dat voor webwinkels eigenlijk vaak niet eens zo’n probleem, investeerders staan soms zelfs in de rij als het om ecommerce gaat. Mede daarom wordt er ook in de webwinkelwereld genoeg gefuseerd en overgekocht.

Natuurlijk heeft het kopen van een webwinkel wel zo z’n voor- en nadelen. Zo hoef je je niet langer druk te maken om het vinden van leveranciers of het kopen van een domeinnaam, want die zit vaak al bij zo’n overname inbegrepen. Het grote nadeel is dat een overgekochte webwinkel vaak bepaalde elementen heeft die niet helemaal naar jouw wens zijn.

Ecommerce en digitale media populair
In totaal waren er 245 fusies of overnames tussen marketing-, media-, technologie- en servicebedrijven aangekondigd in juli, volgens investeringsbank Petsky Prunier LLC (pdf). Veertig procent daarvan waren deals die betrekking hadden op bedrijven die zich bezighouden met digitale media en (e)commerce. De bijna honderd deals in die sector werden op zo’n 2,7 miljard dollar geschat.

Het aantal overeenkomsten in de marketing-, media-, technologie- en servicebranche is met 202% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De geschatte waarde van deze deals is eveneens significant gestegen, van 4,8 miljard dollar vorig jaar naar 13,4 miljard dollar nu. Juli was dus een topmaand, maar nog niks verleken met afgelopen mei toen er 254 deals waren die samen op zo’n 18,3 miljard dollar geschat worden.

Grote overnames
Grote overnames in juli waren bijvoorbeeld wenskaartensite Moonpig, dat werd overgenomen door Photobox. En Amazon nam de online boekenwinkelketen The Book Depository over voor een onbekend bedrag. EA kocht game-ontwikkelaar PopCap Games, bekend van Bejeweled en Plants vs. Zombies, over voor 650 miljoen dollar. Half juli nam het moederbedrijf van MyCom de concurrent Dexcom over, dat eigenaar is van Dixons en Dynabyte, winkels die niet alleen offline maar ook online actief zijn. En eind juli werd de Nederlandse sitemonitordienst Watchmouse overgenomen door het Amerikaanse bedrijf CA.

Webwinkel overnames in Nederland
In Nederland is de markt wat kleiner en hebben er in juli niet opeens tientallen overnames plaatsgevonden. Dat wil niet zeggen dat men het hele jaar heeft stilgezeten. Zo nam Media Markt in maart van dit jaar webwinkel Redcoon over. Het failliete Modern.nl werd overgenomen door Scheer&Foppen en kon daardoor een doorstart maken. En Harense Smid sloeg een slag in de webwinkelwereld door de filialen van Leo van Schaijk over te nemen, waardoor het ook eigenaar werd van Elektrokoopjes.nl, dat in 2009 goed was voor een omzet van 14,2 miljoen euro.

Een van de overnames die wij zelf met veel interesse aan het volgen zijn, is de overname van webwarenhuis Fonq, door Wehkamp. Die zijn nummer één positie als grootste webwinkel van Nederland daarmee nog verder verstevigt.

Al met al kunnen we wel stellen dat de ecommercemarkt, samen met die van de digitale media, nog steeds booming business is. Niet alleen internationaal, maar ook in ons eigen land. Kleine, maar potentievolle startups worden door grote multinationals opgeslokt, innovatieve bedrijven gaan fuseren om de overige concurrentie voor te kunnen blijven en gevestigde bedrijven kijken hoe ze met overnames en fusies online meer hun stempel op de markt kunnen drukken. Het is hoe dan ook een interessante en levendige sector voor investeerders en ondernemers.

Reacties