menu
e-boekhouden

VAR Very Angry Relationship?

De VAR (oftewel: verklaring arbeidsrelatie) heeft als doel het niet hebben van een werkgever – werknemersrelatie veilig te stellen. Het hebben hiervan is voor een zeer grote groep ondernemers (zzp-er, interimmers, ed) van groot belang. Meestal gewoon een voorwaarde tot het aannemen van een opdracht.

Nu ben ik geen expert op dit gebied, maar heb wel ervaring met het aanvragen van dit papier. En aangezien de fiscus en haar beoordelingsapparaat zich hiermee tegenaan bemoeit, ga ik er altijd vanuit dat het antwoord ter verkrijging lang op zich laat wachten. Maar wat schetst mijn verbazing.

Binnen twee weken na mijn aanvraag, ontvang ik een positieve reactie. Niet zozeer dat dit antwoord de verrassing was, maar wel de snelheid. Bij deze drie maal hoera voor onze vrienden van de fiscus. Ik ben blij om vast te mogen stellen dat tussen de stakingen door er tijd gevonden is om mij snel aan deze verklaring te helpen. Ga zo door!

Verder, en dit is iets waar u misschien uw voordeel kunt behalen, wordt de regeling waarschijnlijk versoepeld. In ieder geval heeft de belangenorganisatie zich hier reeds hard voor gemaakt door de communicatie rondom de VAR te beteren. Het doel om ondernemers meer duidelijkheid te geven is dus bereikt. Het volgende doel is om een VAR-verklaring voor de periode van drie jaar te laten gelden. Dit in plaats van het ene kalenderjaar nu. In het achterhoofd houdend de toenemende werkdruk bij de fiscus, lijkt me dit een win-win situatie.

Begrijp me goed, ik ben geen voorstander van de belastingdienst en gemakkelijker zal men het nooit maken, maar als men nu eens begint met het zichzelf minder lastig te maken, dan zeg ik op mijn beurt dat er een mooie eerste stap gezet is!

Reacties