VAR-verklaring: hoe staat het ermee?

1 januari 2015 zou het einde betekenen van de VAR-verklaring. De Beschikking Geen Loonheffing (BGL) moest het document vervangen. Het plan stuitte op veel kritiek en de invoering werd uitgesteld. Aankomende maanden voldoet daarom de VAR-verklaring van 2014. Toch lijken er een aantal grote veranderingen aan te komen voor werkgevers en zzp’ers.

In plaats van een VAR-verklaring moeten zzp’ers straks een BGL aanvragen bij de belastingdienst. Hierin worden de voorwaarden van de opdracht beschreven en staat dat de werkgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen over de inkomsten van de zzp’er. Zodra er sprake is van loon, wordt de BGL niet verstrekt. Iedereen die hem wel ontvangt, krijgt te maken met een aantal veranderingen.

Gedeelde verantwoordelijkheid
Op dit moment is de zzp’er verantwoordelijk voor het invullen van de VAR-verklaring. De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat ook de werkgever aansprakelijk kan worden gesteld. Het is de bedoeling dat werkgevers straks kunnen zien hoe de zzp’er zijn aanvraag heeft ingevuld. Deze antwoorden moeten overeenkomen met de gemaakte afspraken en met de praktijk. Zo niet, dan zijn beide partijen verantwoordelijk. De belastingdienst doet na invoering van de BGL geen uitspraak meer over hoe zij de inkomsten van de zzp’er beoordeelt. Er zijn ook geen verschillende soorten meer zoals bij de VAR wel het geval was.

‘Vereenvoudigde’ aanvraagmogelijkheden
Om de oude VAR aan te vragen was een DigiD-code nodig. Ook kon het zijn dat je, ondanks dat je op internet had gekeken hoe je de vragen moest beantwoorden, toch de verkeerde verklaring kreeg op gestuurd. Een online aanvraagsysteem moet daar in de toekomst verandering in brengen. Het aanvragen van de BGL moet snel en simpel kunnen, waarna de beschikking meteen uit te printen en te gebruiken is. De beschikking is slechts een jaar geldig en voor verschillende opdrachten moet een andere verklaring worden aangevraagd. Voor soortgelijke opdrachten kan wel dezelfde beschikking worden gebruikt. Het is dan aan de werkgever om te checken of deze wel echt geschikt is.

Kritiek
Door de kritiek van verschillende zzp- en werkgeversorganisaties is de komst van de BGL uitgesteld. Vooralsnog wordt niet verwacht dat de regeling de positie van zzp’ers en werknemers zou kunnen verbeteren. Volgens de meeste critici moet eerst nog meer onderzoek gedaan worden naar de problemen die de huidige VAR-regeling met zich meebrengt. Wanneer er meer duidelijk wordt over de komst van de BGL is niet duidelijk. Wij houden het nieuws in de gaten.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten