menu
e-boekhouden

Vandaag eerste nieuwe btw-id’s uitgedeeld

Vandaag eerste nieuwe btw-id’s uitgedeeld

Het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak is momenteel een combinatie waarin ook hun burgerservicenummer (bsn) is verwerkt. Omdat het bsn privacygevoelige informatie is, en het btw-nummer verplicht moet worden gedeeld via bijvoorbeeld facturen of de website, wordt hier een extra ID-nummer voor uitgebracht. Vandaag zijn de eerste ID-nummers door de belastingdienst verstuurd.

Nederland telde in het derde kwartaal van 2018 bijna anderhalf miljoen eenmanszaken, blijkt uit CBS-cijfers. Deze krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de belastingdienst. Het bestaande btw-nummer bevat integraal het bsn dat een privacygevoelig persoonsgegeven is. Met dit persoonsgegeven kunnen fraudeurs makkelijker frauderen, wat nu al de reden is dat veel ondernemers hun btw-nummer minimaal delen. Zo noemen maar weinig ondernemers hun btw-nummer op de website. Iets dat wettelijk wel verplicht is, maar mede door het privacy-conflict momenteel ook niet wordt gecontroleerd.

De wijziging moet het risico van identiteitsfraude verminderden, schreef staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) eerder al aan de Tweede Kamer. Zelfstandigen die hun huidige btw-nummer vermelden op hun website en facturen moeten dit aanpassen. Vandaag zijn de eerste nieuwe identificatienummers uitgedeeld, ondernemers krijgen tot 1 januari de tijd om het aan te passen.

Belastingdienst werd deze stap verplicht na conclusies van de Autoriteit Persoonsgegevens

Het verwerken van privacygevoelige persoonsgegevens zoals het BSN is aan strenge regels gebonden. Dat moet voorkomen dat dergelijke gegevens misbruikt worden, bijvoorbeeld doordat fraudeurs er producten en diensten op andermans naam mee aanschaffen. De Tweede Kamer riep het vorige kabinet op om het bsn-nummer uit het btw-nummer te halen. Dat gebeurde toen niet omdat dit volgens toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) te complex zou zijn voor de belastingdienst, die bovendien de inning van omzetbelasting in gevaar zou brengen.

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) concludeerde vervolgens in juli dat er geen reden is voor het verwerken van het bsn-nummer in btw-nummers. Daardoor mag het wettelijk niet. Volgens de belastingdienst kost het wijzigen van btw-nummers veel tijd en geld. Daarom zou in eerste instantie gewacht worden met de invoering van een nieuw ict-systeem voor de btw. Maar hiervoor is een tijdelijke oplossing gevonden die voorkomt dat de heffing van de btw in gevaar komt, de zogeheten factuurvariant. Daarbij worden de huidige btw-nummer mét bsn-nummer alleen nog intern gebruikt in de systemen van de belastingdienst en krijgen alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer zonder bsn.

Eerste btw-id’s vandaag uitgegeven

Vandaag ontvangt de eerste groep mensen met een eenmanszaak van de belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id.  In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020 maar een ondernemer kan nu hiermee de voorbereidingen treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder. Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens.

Vanaf 1 januari 2020 vervangt het btw-id het bestaande btw-nummer op facturen en de website. Het huidige btw-nummer blijft bestaan voor de btw-aangifte en andere communicatie met de belastingdienst.

Reacties