menu
e-boekhouden

Vakmanschap!

Waarschijnlijk off-topic maar ik moet het even kwijt. Zojuist was ik even naar een schoenenwinkel in een nabij gelegen dorp. Ik was er nog niet eerder geweest maar zag het adres op het internet. Het is vlakbij dus waarom helemaal naar de grote stad? Nou ja omdat je daar misschien iets betere kwaliteit verwacht. In een dorp is het misschien maar klein en stoffig? Nou het tegendeel was waar!

Ten eerste zag de winkel er prima uit. Mooie schoenen en volop keuze. Ik had mijn oude schoenen meegenomen om te kijken of die te repareren waren maar had de hoop eigenlijk al opgegeven. De zolen waren compleet doorgesleten. Ik had ze al even.

Toen ik geholpen werd liet ik nog even de schoenen zien maar zei zelf al met een glimlach “volgens mij is het tijd voor nieuwe”. Waarop ik vrij vreemd werd aangekeken. “Meneer ze zien er nog prima uit. Zal ik er even een nieuwe zool onder laten zetten? Dan loopt u einde van de week weer gewoon op nieuwe schoenen.” Waarop ik me werkelijk afvroeg of ze nog te maken waren. Een schoen zijn veter was ook stuk en de schoenmaker was die veter er al snel uit aan het halen met een vriendelijk oog naar een tevreden klant maar met de andere boos naar iemand die zo met zijn schoenen omging, gericht. Ik kan hem geen ongelijk geven. Ze zagen er niet zo goed gepoetst uit.

“Mag ik vragen wat dit gaat kosten? Want met veters… zolen en hak… Kan ik echt niet beter gewoon nieuwe kopen?” Waarop ik als antwoord kreeg: “Meneer dit zijn Van Bommel schoenen en ik zie dat de zolen nog de originele zijn. Ze zijn prima te maken en voor dat geld koopt u echt verreweg geen nieuw paar van dezelfde kwaliteit. Ik maak ze graag voor u maar enkel als u me een ding beloofd…..” Ik keek hem vragend aan. “Dat u voortaan de schoenlepel netjes gebruikt. Anders krijgt u deze mooie schoenen niet meer van me terug.”

Ik was aangenaam verrast. Een vakman die prima meer had kunnen verdienen door me simpelweg nieuwe schoenen te (laten) slijten maar kiest voor de in zijn expertogen beste optie. Repareren. Over twee dagen kan ik ze ophalen. Met nieuwe veters, zolen en hak en waarschijnlijk een flinke dosis trots op mijn prachtige schoenen die oh zo lekker zitten. Ik kom het zelden nog tegen. Echt vakmanschap!

Reacties