menu
e-boekhouden

Vakantie, vrijheid en loslaten

Voordat ik als zelfstandig ondernemer begon dacht ik dat je als ondernemer veel vrijheid hebt en dat ik daar natuurlijk veel gebruik van zou maken.

Maar inmiddels na een kleine 6 jaar ondernemerschap, kan ik de vakanties op 2 handen tellen. Ik ga minder op vakantie dan toen ik nog in loondienst werkte!  Dat moet anders.

Ik ben net terug van een weekje vakantie in Nederland en natuurlijk heb ik toch ieder dag mijn mail gechecked, maar verder (gelukkig) niet gewerkt. Werk loslaten is nog steeds moeilijk, vooral als ik kort op vakantie ga. Dit was een weekje tussendoor omdat de laatste vakantie dateerde uit vorig jaar juni en het was dus de hoogste tijd voor een weekje weg. Maar er werd steeds maar niet gepland en dan ga je dus niet!

Uiteindelijk snel een huisje in Limburg geboekt zodat we een week vrij hadden met weinig reistijd. En om het meteen goed te doen is de 14 daagse vakantie van juni ook al geboekt. En wees eerlijk, eigenlijk heb je toch echt minimaal 2 weken nodig om alles een beetje los te kunnen laten. Nu nog een weekje september boeken en we liggen op schema.

Buiten vakanties om, neem ik natuurlijk de vrijheid om flexibel te werken. Vooral in een creatief beroep is het prettig om af en toe even niets of iets anders te doen om je hoofd leeg te maken. De beste ideeën krijg ik op die momenten. En toch blijf ik het moeilijk vinden om mezelf de vrijheid van een eigen dagindeling te gunnen en het vaste stramien los te laten en eens even niets te doen. Want er ligt namelijk altijd werk dat gedaan kan  worden.

Dit was een vakantie om nooit te vergeten, want wat heb ik geleerd?

  • Dat 1 week eigenlijk te kort is, 2 of 3 weken is in mijn geval echt wel nodig om helemaal weg te zijn en alles los te kunnen laten. Des te frisser en enthousiaster ga ik weer aan de slag na thuiskomst.
  • Dat ik tenminste 1 vakantie, maar liever 2 vakanties in de planning moet hebben staan als vooruitzicht.
  • Dat ik pas echt kan loslaten als mijn vakantie langer duurt dan een week.
  • Dat ik moet proberen af ten toe mijn werk los te laten (hoe leuk ik het ook vind), omdat het dan nog leuker wordt!

Eigenlijk wist ik bovenstaande natuurlijk al lang, maar het er bij stilstaan en vervolgens daadwerkelijk je agenda pakken en boeken, dat telt!

Heb je tips over werk. Loslaten en vakantie, laat het me weten!

groeten van Karlijn.

Reacties