menu
e-boekhouden

Typ Miep

Als ik te horen krijg dat mijn site gevuld moet worden met alle plaatsen uit Nederland om de match uitgevoerd te kunnen krijgen, begint het avontuur Typ Miep. Uiteraard probeer ik eerst al Googelend een bestand te vinden met alle provincies & plaatsen die ik met een handige copy paste kan toevoegen. Maar helaas, ik vind deze data niet. En dus besluit ik geen verdere zoekacties te doen en de hele Nederlandse landkaart zelf over te typen.

Ondanks dat ik sneller kan typen dan dat ik kan praten (en nee; ik stotter niet), was het een belachelijke klus die bij het verstrijken per provincie zelfs een hilarisch tintje leek te krijgen. Ondernemerschap? Nou, voer mij gerust na deze slopende investering af naar een kuuroord om het ritmische getik van m’n nagels op het toetsenbord uit mijn hoofd te krijgen. En laat me wegdrijven op een rustig hypnotiserend muziekje om m’n hoofd leeg te spoelen en weer vrij te maken voor belangrijkere zaken…En dat vooral na de provincie Friesland!!

Want de Friese plaatsnamen kregen bijzondere wat mij betreft ongewenste aandacht. Die namen zijn voor een niet-Fries echt niet te spellen. En zo val ik van Easterlittens, Houtigehage in It Heidenskip terwijl ik alleen maar denk aan Heidenskarwei. Niet om de Fries te willen beledigen, want het zijn ongetwijfeld stuk voor stuk prachtige plaatsen, maar als ik aankom bij de letter N begint het lood me lichtelijk in m’n schoenen te zakken en twijfel ik serieus of dit wel werk is voor een topografisch leek als ik.

Mijn zus begint me hard uit te lachen…

Maar met het doel voor ogen typt deze Miep disciplinair door en klaart de klus ja ja, het volledig intypen van alle plaatsnamen van al onze 12 provincies in een kleine 8 uur. Ik vond het zelf nog een aardige prestatie. Net als ik mezelf een schouderklopje wil geven dat ik dit toch even mooi geklaard heb, gaat de telefoon. Met wat koude vingertoppen en schrikeffect van het geluid dat eens anders klinkt dan het ratelende toetsenbord neem ik op. Het is mijn zus. Wat ik aan het doen ben? Oh, ik heb net alle plaatsen van de provincies ingetypt en digitaal aangeleverd zodat dit in mijn site verwerkt kan worden. Met de nonchalante toon die ik gebruik wil ik nog even de indruk wekken dat ik echt niet voor gek verklaard wens te worden en dat het een hele nuttige bezigheid geweest is. Maar mijn zus is heel stil aan de andere kant en begint mij dan onfatsoenlijk hard uit te lachen. Waarom heb je mij dat niet eerder gezegd? is haar antwoord nadat het gebulder is afgelopen. Ik heb een vriendin bij KPN en die had je ongetwijfeld zo alles digitaal kunnen aanleveren.

Ik slik, zeg even helemaal niets meer en bedenk dat ik vooraf wellicht niet alleen Google als bron had moeten gebruiken. Eigenlijk had ik natuurlijk m’n eigen netwerk moeten inlichten. Voordat er nog meer bijdehante vrienden of familieleden om de hoek komen kijken en me voorzien van nuttige achteraf-tips maak ik dat ik boven kom. Ik vul het bad met heet water, gooi er een kalmerend hooibloem-olietje in en zet een cd op met een overdreven hoog easy listening gehalte. Met een scrubje op m’n gezicht waan ik me in mijn eigen mini-kuuroord en doe ik denkbeeldig heel Friesland – van Aalzum tot aan Zweins –  de hartelijke groeten.

Marlinde

Reacties