e-boekhouden

Telefoon van de zaak

Als ondernemer is een mobiele telefoon waarschijnlijk noodzakelijk. Maar misschien heb je al een privételefoon en wil je daarmee ook best zakelijk bellen. Hoe belangrijk is een extra telefoon van de zaak dan nog?

De mobiel van medewerkers op de zaak zetten

Telefoon van de zaakHeb je personeel dat soms belt? Voor werkgevers is het dan fijn om één factuur te ontvangen voor de boekhouding. Voor je medewerkers is een zakelijke mobiele telefoon fijn omdat ze zich dan geen zorgen hoeven te maken over telefoonkosten.

Zeker als er ook telefoontjes uit en naar het buitenland zijn. Als zowel de telefoon als het abonnement op naam van de zaak staan heeft dit geen invloed op de werkkostenregeling.

Op zoek naar een zakelijke mobiel voor je werk? Ook met je privéabonnement kun je internet en telefonie zakelijk boeken. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Als zzp’er een telefoon van de zaak

Als je een eigen bedrijf bent begonnen als zzp’er kun je ook voor jezelf een zakelijke mobiel nemen. Al kun je je afvragen of het in dat geval wel voldoende meerwaarde biedt.  Kun je voorlopig je bestaande mobieltje hier niet voor gebruiken? Dat kan zeker! Het bespaart een hoop gedoe en geld al zitten er ook  nadelen aan.

Voordelen mobiele telefoon op de zaak

  • Scheiding werk en privé makkelijker
  • Fiscale scheiding duidelijker
  • Alle medewerkers op één zakelijk abonnement
  • Eén contactpersoon bij telefoonmaatschappij
  • Factuur & documentatie op bedrijven gericht
  • Bij bedrijfsovername kan telefoonnummer mee

Nadelen van een zakelijke telefoon

  • Extra kosten door extra mobiel en/of abonnement
  • Je draagt soms twee mobieltjes met je mee

Op zoek naar een zakelijke mobiele telefoon? Ook met je privéabonnement kun je internet en telefonie zakelijk boeken. Zie ook de andere kosten van een eigen bedrijf.

Zakelijke telefoonkosten zijn fiscaal aftrekbaar

Een mobiele telefoon van de zaak is natuurlijk fiscaal aftrekbaar. Gelukkig zijn de kosten van een privételefoon dat vaak ook. Belangrijk hierbij is dat je bij controle aan de belastingdienst kunt aantonen dat je deze hebt voor zakelijk gebruik. Nu is dat bij een privémobieltje wel wat lastiger want deze wordt vaak van je privérekening afgeschreven en de factuur staat dan ook niet op je bedrijfsnaam.

De belastingdienst hanteert regels voor je de kosten van een privételefoon kunt boeken.

Maar het is nog steeds mogelijk. Bij een eenmanszaak of vof is het helemaal niet verplicht dat het abonnement op je bedrijfsnaam staat. Je hoeft dus geen los zakelijk telefoonabonnement af te sluiten om hierbij fiscaal voordeel te krijgen. Maar je moet wel kunnen bewijzen dat de kosten zakelijk zijn.

Een privé-telefoonabonnement aftrekbaar maken

Ook als je telefoon en abonnement niet op de zaak staan kun je deze dus wel in de boekhouding meenemen. Om te beginnen geef je meestal een telefoonnummer op bij de KvK-inschrijving en bij btw-aangiftes. Als je hier het telefoonnummer opgeeft van een abonnement dat je privé hebt afgesloten kun je aantonen dat die noodzakelijk is voor je onderneming.

Als het telefoonnummer ook op je facturen, website, offertes of andere zakelijke uitingen staat is het aannemelijk dat je deze actief gebruikt in werkuren. Daarnaast kun je via de gesprekstijd aantonen dat je de mobiel zakelijk gebruikt. Gebruik je de mobiel ook veel buiten je werk? Dan kun je ook een percentage van de kosten kiezen. Bijvoorbeeld 50% van de kosten.

Je kunt op verschillende manieren aantonen dat je de telefoon voor de zaak gebruikt.

Fiscaal zijn telefoonkosten aftrekbaar als deze aantoonbaar zakelijk zijn. Dus ook bij een privételefoonabonnement. Soms zijn zelfs de kosten van internet en telefonie thuis aftrekbaar en het is vooral afhankelijk van het privégebruik.

Telefonisch altijd bereikbaar? Liever niet!

Smartphone (mobiel)Fiscaal is het dus niet verplicht maar een zakelijk telefoonabonnement heeft wel wat voordelen. Om te beginnen is het fijn als je je werk en privésituatie kunt scheiden. Want zakelijk gezien wil jij inkomende telefoongesprekken misschien opnemen inclusief bedrijfsnaam. Ook kies je met je bedrijf misschien liever voor een professionele profielfoto in apps en wil je daarin geen privéberichtjes van vrienden.

En andersom! Als jij uit eten bent met vrienden dan mag die werktelefoon wel thuisblijven. Je kunt zelf kiezen wanneer je bereikbaar bent en voor wie. Wil jij bij een uitje of vakantie wel bereikbaar blijven voor vrienden en familie maar liever even niet met werkzaken worden geconfronteerd? Dan kun je dit met een los zakelijk toestel en abonnement gemakkelijker regelen door deze op stil te zetten of tijdelijk door te schakelen naar een collega, voicemail of callcenter.

Los van bovenstaande voor- en nadelen, die voor de meeste ondernemers toch wel doorslaggevend zijn, zijn er nog wel meer verschillen te bedenken. Zo is het soms even puzzelen of schade aan een mobiele telefoon nu zakelijk of privé gedekt is en is de garantie op een privétoestel vaak weer beter geregeld dan bij een zakelijke telefoon.