e-boekhouden

Starten zonder startkapitaal

Alhoewel de crisis op zijn retour lijkt zijn banken nog niet de oude. Startkapitaal, vooral ‘lagere bedragen’ tot vijftigduizend euro zijn lastig los te krijgen. Geen nood, startkapitaal is helemaal niet nodig. 7 redenen om te starten zonder startkapitaal.

1. Minder risico
Door te starten zonder extern startkapitaal moet je denken in wat kleinere aantallen. Hierdoor worden over het algemeen de risicos ook kleiner. Er wordt op korte termijn minder geinvesteerd dus er kan minder verloren gaan. De druk is kleiner en risicos blijven te overzien. De kans op faillissement wordt bij minder startkapitaal eigenlijk alleen maar kleiner. Er is in ieder geval een schuldeiser minder!

2. Sneller van start
Je wilt niet weten hoeveel tijd ondernemers gemiddeld kwijt zijn doordat ze willen starten met startkapitaal. Alleen al te denken aan dat verplichte ondernemingsplan van 50 kantjes. Niet dat dit verkeerd is, maar geldverstrekkers slaan hier soms wel wat in door. Het marketingplan, de concurrentie analyse. Allemaal zaken die je als ondernemer soms met buikgevoelens prima weet te plaatsen maar die als ze op papier moeten komen soms weken werk zijn.

3. Meer creativiteit
Hoe kom je nu aan klanten als je geen geld hebt voor een advertentie? Een persbericht? Een Twitter of Hyves account? Door het iedereen te vertellen op een verjaardag wat je doet of verkoopt? Of gewoon door alle bedrijven uit de Gouden Gids te bellen? Wat de oplossing wordt kan bij iedereen verschillend zijn maar de oplossing wordt bijna altijd leuker, persoonlijker en gerichter.

4. Inzicht in cijfers
Als er minder geld is, is de administratie meestal ook wat kleiner. Eigenlijk klein genoeg om prima deels zelf te doen. Niet met een schoenendoos met bonnetjes voor de accountant maar zelf eerst het een en ander bijhouden via Excel of een goedkoop online boekhoud systeem. Doordat je meer zelf bezig bent met de cijfers krijg je hier opeens ook meer zin en inzicht in je cijfers.

5. Minder dubbel werk
Als je startkapitaal hebt wil je vaak toch goed van start. Een website, visitekaartjes, folders, diensten etc. Alles is vooraf over nagedacht en rond. Maar een onderneming is vooraf helemaal niet afgebakend te plannen. Het risico van direct vooraf investeren betekent dan ook dat producten, een huisstijl of fysieke werkplek soms in het begin snel kunnen wisselen. En dan zit je opeens met 500 visitekaartjes met een oud adres.

6. Flexibeler
Meer geld maakt misschien de keuze opties groter maar in de meeste gevallen verlies je flexibiliteit. Doordat je rente moet terug betalen en schuldeisers over je schouder meekijken of je het wel goed doet, verlies je de kans om onschuldig zelf maar wat aan te proberen. Je moet nu opeens elke dag geld verdienen omdat het verwacht wordt. Hierdoor kun je geen projecten proberen waarvan je niet meteen weet of ze geld opbrengen. Dit is een van de redenen waarom kleine bedrijven soms kansen sneller kunnen oppakken dan grote bedrijven. Die kunnen niet opeens het roer omgooien.

7. Meer hoogtepunten
De wedstrijd zelf is veel mooier dan het moment dat je over de finish komt! Het wordt vaak gezegd over het leven, waar het wel een heel dubbele lading heeft maar gaat bij een eigen bedrijf ook zeker op. Een multinational met honderdduizend man personeel is helemaal niet zo leuk. Geen ondernemer die dit bereikt, vind zijn multinational het hoogtepunt. Wat ze wel leuk vinden zijn die keuze momenten geweest tijdens de looptijd, waardoor dit succes is veroorzaakt. Met startkapitaal kun je misschien versneld starten met een eigen bedrijf. Maar rustig aan beginnen en elke dag een mooie groei meemaken is vaak veel leuker dan het uiteindelijke doel. Je kunt nu de start vieren, de eerste duizend euro omzet, het eerste visitekaartje, etc! Allemaal losse feestjes die helemaal niet in de eerste dag hoeven plaats te vinden.

Heb jij tip nummer 8? Reageer op het artikel en laat het ons weten!

 

Gerelateerde berichten