e-boekhouden

Start met een ding

Start met een ding

Regelmatig kom ik mensen tegen die willen beginnen met een eigen bedrijf in te veel dingen. Om een voorbeeld te noemen: Iemand die een administratiekantoor wil beginnen en de administratie van iedereen wil bijhouden. Van grote bedrijven met jaarstukken, verslagen tot particulieren leren van het opruimen van hun administratie. Ze willen klanten niet wegjagen door een te specialistische aanpak en tijdens het starten kun je maar beter alles aanpakken wat op je pad komt…toch?

Volgens mij is dit een van de meest voorkomende valkuilen voor de startende ondernemer. Het is (behalve voor mensen die een financiering nodig hebben) de enige reden waarom ik iedereen aanraad om een ondernemingsplan te schrijven. Het hoeft geen boekwerk te worden maar wordt je bewust van je ideale klant, en je ideale opdracht. Probeer je daar op te focussen.

Focus je op één ding

Als je geen focus hebt maar je op alles richt schiet je te veel losse flodders. Particulieren zouden zich bij bovenstaande administratiekantoor wel eens onwelkom kunnen voelen. De website of het telefoongesprek zal waarschijnlijk zakelijk zijn. Grote bedrijven zullen niet in een oogopslag de diensten kunnen vinden die ze zoeken. De doelgroep wordt te groot en daardoor is het einde zoek. Beter is het om een focus te leggen. Bijvoorbeeld alleen de boekhouding voor horecabedrijven. Als je daarin gespecialiseerd bent zullen die bedrijven veel sneller geneigd zijn te denken dat ze op de juiste weg zitten en tot aanschaf over gaan. Laat je focus ook duidelijk op je website en andere huisstijl achter. Laat weten waar je goed in bent.

Dat je daarnaast ook voor vrienden financiële administratie doet is prima. Maar staar je vooral niet blind op dat je alles maar moet aannemen wat ook maar een beetje in de richting van je werk komt. Je kunt beter rustig aan beginnen en direct de juiste klanten vinden, dan proberen alles aan te nemen. Uiteindelijk zul je het moeten hebben van mond-tot-mond reclame. En wie heb je dan het liefste die over je praat? Waar wil je het liefste mee verder?

Gerelateerde berichten