Stappenplan bedrijfsnaam kiezen

Stappenplan bedrijfsnaam kiezen

Startende ondernemers winnen vaak geen advies in over de keuze van hun bedrijfsnaam. Toch zijn er enkele aandachtspunten waarmee juist tijdens de start rekening gehouden moet worden. In dit artikel enkele tips en aandachtspunten.

1. Beschikbaar

Bij het kiezen van je bedrijfsnaam is het belangrijk dat deze nog beschikbaar is. Je mag geen bedrijfsnaam inschrijven die reeds door een ander bedrijf is ingeschreven. Ook bedrijfsnamen die onvoldoende onderscheidend en verwarrend zijn voor consumenten mogen niet ingeschreven worden.

Hoe kun je dit controleren? Kijk op de website van de Kamer van Koophandel en controleer op diverse zoekcriteria of jouw bedrijfsnaam nog vrij is. Het is ook verstandig om te weten of jouw bedrijfsnaam niet als merk is gedeponeerd, want dan is het gebruik daarvan ook niet toegestaan. De Benelux merkregistraties kun je inzien op de website van het BOIP.

Als de bedrijfsnaam niet is ingeschreven in het handelsregister of gedeponeerd is al merk, dan kun je nog controleren of de domeinnaam beschikbaar is. De meeste domeinnamen zijn helaas uit defensief oogpunt al geregistreerd. Mocht deze bezet zijn dan kun je nog achterhalen of de eigenaar bereid is de extensie over te dragen, anders zit er niet anders op dan een andere domeinnaam of bedrijfsnaam te kiezen.

2. Internet

Veel bedrijven profileren zich tegenwoordig op internet. Een goede vindbaarheid van de bedrijfswebsite kan een cruciale rol spelen bij het succes van de onderneming. Als je een beschrijvende bedrijfsnaam in je domeinnaam verwerkt dan zul je waarschijnlijk eerder gevonden worden in de zoekmachine’s. Mensen zoeken dan namelijk letterlijk op je bedrijfsnaam.

Bovengenoemde strategie leidt meestal niet naar een ludieke en/of originele bedrijfsnaam. Hierin zul je dus een keuze moeten maken. Het is natuurlijk ook mogelijk om voor een originele bedrijfsnaam te kiezen en daarnaast een goed vindbare domeinnaam te gebruiken. Je bedrijfsnaam hoeft hier perse gebruikt te worden in je domeinnaam.

3. Veranderen

Het is mogelijk meerdere handelsnamen in te schrijven naast de statutaire naam van je onderneming. De Kamer van Koophandel brengt voor veranderingen, wijzigingen of toevoegingen geen kosten in rekening. Dit geldt echter niet voor de statutaire naam van een BV. Deze kan alleen door een statutenwijziging bij de notaris worden aangepast. Ook het veranderen van je domeinnaam kan grote gevolgen hebben voor de vindbaarheid en opgebouwde “googlewill”.

Genoeg redenen dus om even goed na te denken over je bedrijfsnaam!

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten