menu

Rechtsbijstandverzekering voor ondernemers

Een verzekering voor rechtsbijstand van ondernemers zorgt voor juridische ondersteuning bij eventuele geschillen met een derde partij. In de basis betekent dit een advocaat aan jouw zijde tijdens een eventueel proces. Maar de meeste verzekeraars gaan gelukkig verder en helpen je bij een breed scala aan juridische problemen.

Dekking en mogelijkheden rechtsbijstandsverzekering 
De zakelijke rechtsbijstand is modulair in te delen. Zo is er een module voor verkeer, bedrijfsvoering, in- en verkoop en incasso. De verzekeraars gebruiken zelf uiteraard hun eigen benamingen en pakketten. De dekking van de rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekeraar, maar is in de meeste gevallen reactief. Dat wil zeggen dat ze je niet vooraf helpen met het opstellen van de juiste offerte, voorwaarden, afspraak of houding. Pas zodra het aantoonbaar juridisch mis gaat, bijvoorbeeld omdat je een zeer boze brief van een advocaat van de tegenpartij krijgt met allerlei juridische zaken, zal de verzekeraar je ondersteunen. Natuurlijk is dat soms lastig, omdat het tegen die tijd eigenlijk al te laat is. Voor die tijd zou het al veel eerder opgelost moeten worden. Maar dit is wel de reden dat de prijs van deze verzekeringen relatief zeer betaalbaar is.

Valkuilen en breinbrekers
Zoals genoemd is de dekking van de rechtsbijstandverzekering meestal reactief. Ze helpen zodra vanuit de tegenpartij een mogelijk proces op gang wordt gezet. Soms ben je dan al te laat. Zorg dus dat je zelf proactief contact opneemt met de verzekeraar indien je bang bent voor een mogelijk geschil. Er is misschien geen officiële dekking voor vragen, en je krijgt misschien geen advocaat of ervaren jurist aan de telefoon, maar je bent tenslotte klant en krijgt altijd iemand aan de telefoon die gewend is te praten over juridische kwesties. Zij kunnen vooraf enorm veel tips bieden over hoe je met de betreffende zaak dient om te gaan. Houd in je gedachten dat je klant bent! Schaam je niet om je situatie neer te leggen en om duidelijk je ongerustheid onder woorden te brengen. Ze zijn er voor! Een andere tip is wellicht het aansluiten bij een branchevereniging. Zij zijn veel beter geïnformeerd over de risico´s van het vak en zullen veel meer bereid zijn vooraf goed te informeren. De meeste brancheverenigingen hebben regelmatig workshops over de risico´s van het vak en hoe deze tot een minimum kunnen worden beperkt. Bijvoorbeeld workshops over het opstellen van algemene voorwaarden, offertes en opdrachten.

Noodzaak en kosten rechtsbijstandverzekering
Eigenlijk is er geen enkele noodzaak voor een rechtsbijstandverzekering. Anders dan veel media je willen doen geloven vallen juridische kosten voor het voorkomen van een zaak over het algemeen mee. Een rechtszaak heb je echt niet zomaar aan je broek. Zelfs als het misgaat en er een geschil is, is het goed mogelijk om een mediator in te schakelen en alsnog voortijdig het geschil op te lossen. Redelijkheid brengt je hierin een heel eind. Echt om de kosten van juridische problemen zou je het, als je enkel kijkt naar kansberekening van eventuele schade, niet hoeven doen. Aan de andere kant hebben we het hier wel over mogelijk aangeklaagd worden. Over mogelijke rechtszaken. Boze zakelijke relaties. Processen. Dat zijn onderwerpen waar een ondernemer niet graag zijn tijd aan besteed en je zou niet de eerste zijn als je slapeloze nachten hebt van een mogelijk proces. De meeste ondernemers zullen dit al hebben bij een eerste brief van een advocaat. In dat geval is het wel zo prettig als je juridische bijstand hebt! Om de kosten hoef je het meestal niet te laten. De kosten zijn jaarlijks ongeveer tussen de 350 en 750 euro afhankelijk van de dekking en verzekeraar. Dat lijkt misschien nogal een kostenpost voor een kleine ondernemer, maar een serieus advies van een advocaat kost al snel het dubbele.

Indien niet verzekerd
Indien niet verzekerd voor rechtsbijstand dien je zelf eventuele juridische kosten te betalen die je maakt om je bij eventuele geschillen voldoende te laten verdedigen.