menu
e-boekhouden

Project verandert uitkering in ondernemerschap

Project verandert uitkering in ondernemerschap

Het blijkt een goed idee om projecten op te zetten waarin mensen met een bijstandsuitkering een eigen bedrijf beginnen. Van dit soort ondernemers blijkt drie op de tien binnen enkele jaren helemaal niet meer afhankelijk te zijn van een uitkering. Ze vinden door deze projecten een baan in loondienst of starten een fulltime onderneming.

Dit blijkt uit onderzoek van radiozender BNR, dat gegevens op vroeg van Assen, Groningen, Rotterdam en Den Bosch, de vier meest pionierende gemeentes op dit gebied. In deze steden wordt er momenteel geëxperimenteerd met dergelijke projecten, waarbij mensen met een bijstandsuitkering de kans wordt gegeven om eigen baas te worden.

De vier gemeenten begeleiden gemiddeld 300 mensen met een gemiddelde leeftijd van veertig jaar en uiteindelijk verlaat ongeveer dertig procent van hen de bijstand. Deze mensen vinden een baan in loondienst of gaan fulltime verder als zelfstandig ondernemer.

Vooral hoge winst in Rotterdam

Uit het onderzoek blijkt ook dat de winsten van deze ondernemers per gemeente sterk verschillen. Zo scoort men in Rotterdam hoog met gemiddeld 4000 euro, terwijl de voormalige uitkeringsgerechtigden in Den Bosch het met gemiddeld 500 euro moeten doen.

Project is succes

Wethouder Huib van Olden uit Den Bosch noemt het project hoe dan ook een succes. Hoewel de gemeente er geld aan overhoudt is dit volgens hem niet de primaire doelstelling: “Het gaat om het maatschappelijke rendement van mensen, het gaat erom dat mensen die helemaal niets doen weer in de actiemodus komen.” In die zin kan het project dus ook succesvol zijn voor de 70 procent die niet direct van hun uitkering afkomt. Zij worden later misschien weer geactiveerd om vrijwilligerswerk te doen of komen later toch gemakkelijker aan betaald werk dankzij hun deelname.

Reacties