menu

Politiek

Ondernemen en Internet is onafhankelijk en mag ik dan ook niet gebruiken voor mijn politieke voorkeur. In de maand november kom je er alleen niet onderuit. Politiek is hot! Op de radio, televisie, internet en krant. Elke dag lees je wel over plannen van bepaalde partijen. Het is ook nog eens een nek-aan-nek race tussen Bos en Balkenende en vandaag vroeg mijn stagiaire mij opeens ook: “Wat zou jij doen als je een ding in Nederland mocht veranderen?”

Regelgeving
Wat ik zou doen… Er is veel waar ik voor ben. Naar mijn mening hebben alle partijen in deze strijd wel zaken waar ik veel sympathie voor heb. Maar na lang denken ben ik toch het meeste voor vermindering van de regelgeving. Volgens mij wordt voor elke euro die de Belastingdienst op dit moment ophaalt 50 eurocent aan kosten gemaakt ofzo, kunnen we dat niet wat meer drukken? Minder regelgeving is een term die enkele partijen al een aantal keren gebruikt hebben maar volgens mij kan het veel simpeler en sneller. Om eens concreet te zijn probeer ik 5 voorbeelden te geven. Ik ben geen politicus en heb niet onderzocht of het mogelijk is maar als voorbeeld:

 1. Wegenbelasting
  Waarom is er wegenbelasting? Gooi een paar cent op de benzine en je verdiend het gemakkelijk terug. Met duurdere benzine is het nog meer dat de vervuiler bepaald wat me een goed idee lijkt en volgens mij hoeft de prijs niet eens zo veel omhoog want door het verdwijnen van de wegenbelasting verdwijnt ook een hele hoop papieren administratie en dus kosten.
 2. Zorgtoeslag
  Een nieuwe vorm van subsidie. Mensen met een laag inkomen krijgen een bedrag (soms een euro of 30 per maand) per maand toeslag om de zorgverzekering te kunnen betalen. Dat iedereen die verzekering (juist die!) moet kunnen betalen sta ik helemaal achter maar (ik heb het niet opgezocht dus kan er grandioos naast zitten) volgens mij kost het storten van 30 euro zo’n 90 euro doordat er heel veel administratie, controle en ander papierwerk bij komt kijken. Kunnen we niet de belastingvrije voet iets hoger maken? Uitkeringen iets laten stijgen? Op een of andere manier dit via inkomstenbelasting rechttrekken in plaats van mensen gewoon geld storten en hopen dat ze dit uitgeven aan de zorgverzekering? Als het toch moet, stort het dan in een keer naar de verzekeraars, in een keer een groot bedrag, maar 30 euro per maand storten lijkt mij een dure oplossing.
 3. Hypotheekrente aftrek
  In mijn ogen zeer rare oplossing voor een niet langer bestaand probleem. Ten eerste zijn er niet overbodig veel koophuizen en als die er wel zijn moeten er meer huurhuizen gemaakt worden. Ten tweede is dit voor de bankenbranche een wel hele fijne oplossing: Er worden in Nederland enorme hypotheken afgesloten omdat de Belastingdienst zo’n 40% gemiddeld mee betaald. Leuk voor de bank! Of wij er wat aan hebben vraag ik me serieus af. Waarom niet gewoon de belastingdruk omlaag? Dan hadden we die huizen toch ook kunnen kopen? Zonder hypotheekrente aftrek betalen we dus veel meer belasting en dus kan dat percentage omlaag. Daar hebben we toch allemaal wat aan?
 4. Subsidies
  Bedrijven en personen kunnen subsidies aanvragen. In mijn ogen komt ongeveer 10% daarvan terecht bij de bedrijven en personen die het verdienen. De andere 90% weet niet dat er regelingen zijn, komt niet door de wirwar aan regels of komt door een andere reden niet bij die mogelijkheden. Een deel van die 90% komt ook nog eens bij de verkeerde bedrijven door vrienden politiek of soms zelfs simpelweg omdat de pot op moet anders komt er volgend jaar geen nieuwe zak met geld.
  Waarom bedrijven niet bij de inkomsten- / vennootschap- / omzetbelasting opties geven die ze in moeten vinken? En daarmee gemakkelijk via vragenlijsten in aanmerking komen met belasting verlagers in plaats van enorme bedragen reserveren, besturen, vergaderingen, administratie, en mislukte subsidieregelingen houden?
 5. Bijstand onder de 27
  Een harde maatregel. Toch sta ik hier in beginsel positief tegenover als mensen die ziekte kunnen aantonen dan op een of andere manier toch uitgezonderd kunnen worden. Mensen die niet ziek zijn kunnen altijd geld verdienen. Voor je 30e in de bijstand raken blijft de rest van je leven je achtervolgen. Juist in die periode kun je met machines, computers, collega’s en het bedrijfsleven leren omgaan. In die leeftijd leer je het meeste. Ik weet wel dat dit voor sommige mensen moeilijk is, bijvoorbeeld met kinderen, ouders waar ze voor moeten zorgen etc. Toch zou ik de regel willen doorvoeren omdat in mijn ogen het gewoon noodzakelijk is dat je in deze leeftijdgroep vooral voor jezelf kiest. Als je van je 20e tot je 27e voor je ouders hebt gezorgd, wat dan? Dat blijft je achtervolgen. Wel ben ik van mening dat deze mensen op andere manieren gesteund mogen worden. Gaan ze een opleiding volgen of beginnen ze een internetwinkel en zaten ze in de bijstand? Mensen die uit de bijstand komen en proberen er wat van te maken mogen van mij belastingtechnisch flink gestimuleerd worden.

Misschien dat mijn voorbeelden in de praktijk anders blijken dan ik ze beschrijf. Dat er andere gevallen zijn. Dat zal zeker want ik heb geen onderzoek gedaan. Toch denk ik dat er zeker subsidies, toeslagen, belastingen en aftrekposten zijn die nergens over gaan en veel beter via de inkomsten belasting rechtgetrokken konden worden.

Zo! Mijn politieke zegje gedaan! Ik zou zeggen: Den Haag, doe er wat mee!

Reacties