menu

Politiek II – Turkije bij Europese Unie

De hype van politiek is deze maand nog lang niet over. Vandaar dat ik het nog een keer durf om mijn persoonlijke mening te uiten over een politiek standpunt. Deze keer is dat:

Turkije moet bij de Europese Unie komen.

Laat ik eerlijk bekennen dat ik de ins en outs niet ken. Het is dan ook een gevoel en niet op feiten berust. Volgens mij hebben de meeste mensen niet voldoende informatie of tijd die de 2e kamer wel heeft en vandaar ben ik ook tegen een referendum maar moet de 2e kamer dit beslissen. Maar als ik het beslis dan kwam Turkije bij de Europese Unie.

Turkije lijkt mij persoonlijk een fantastisch land om bij de Europese Unie te verwelkomen. Het land is behoorlijk ver ontwikkeld, met prachtige toeristische gebieden en een ontzettend hoge ondernemersgeest. Ongeveer 1 op de 4 Turken is zelfstandig ondernemer. In Europa is het ZZP verschijnsel ook in populariteit aan het toenemen en Turkije loopt hierin voorop. Daarnaast is de ligging perfect voor betere samenwerking met het Midden-Oosten.

Afgelopen week hoorde ik Mark Rutte van de VVD zeggen dat Turkije niet bij de Europese Unie mag komen omdat het nog niet aan de internationale regels  voldoet. Zo zou het land eerst excuses moeten bieden aan onmenselijke acties die het in het verleden heeft gedaan. Terecht dat Turkije dit waarschijnlijk eigenlijk zou moeten doen. Maar onterecht dat dit een eis van de Europese Unie zou moeten zijn.

Nederland heeft in het verleden vreselijke dingen gedaan. Balkenende noemde laatst nog de VOC-tijd en kreeg protesten. Heeft hij zich daarvoor verontschuldigd? Volgens mij niet en dat lijkt me ook niet. Dat was die tijd. Persoonlijk ben ik trots op de VOC-tijd. Dat daarbij slavernij is gebruikt is in deze tijd niet langer te bevatten maar was in die tijd niet uit te sluiten.

Nu is Turkije recenter maar als Turkije bij de Europese Unie komt en het niet langer zal gebeuren hebben we toch bereikt wat we willen? Toelating bij de Europese Unie wil ook niet zeggen dat een land direct super ethisch is, enkel dat het vanaf dat moment aan de regelgeving van de Europese Unie zal houden.

Wat als we Turkije nu werkelijk niet toelaten omdat het geen excuses brengt. Schieten we daar dan iets mee op? Dan zal het gaan samenwerken met het Midden-Oosten (het moet toch samenwerken) en zich afzetten tegen de Europese Unie. Daar worden we niets wijzer van. Een ondernemersland, een ontwikkeld land, voor velen een prachtig vakantieland met heel veel Turken die nu al door heel Europa heen wonen afstoten van de Europese Unie levert zeker niets op. We moeten dit prachtige land een kans geven om met een nieuwe religie (Echte Islamitische landen heeft Europa nog niet) nieuwe cultuur en nieuwe economie vol met nieuwe ideëen de Europese Unie een gezamelijk project te maken waar iedereen zich in thuis kan voelen.

Dat is mijn stem, dat is mijn standpunt. Kunt u mij bewijzen van mijn ongelijk? Dat hoor ik graag! Een nieuwe visie lijkt me zeker interessant.

Reacties